Инж. Бонев пита министър Нанков: На какво основание за ремонт се използват средства от бюджета, като пътят е в гаранция?

Сключените договори за строителство не отменят българското законодателство

„На какво основание за ремонтите на съоръженията на АМ „Люлин“ са използвани средства от бюджета на Агенция „Пътна инфраструктура“, след като пътят е в гаранция“, това попита от парламентарната трибуна народният представител от „БСП за България“ инж. Любомир Бонев и добави,  че гаранционните срокове при ново строителство на магистрали са 10 години, а при ремонти четири. Той поясни, че в периода от 2012 г. до април 2017 г. разплатените средства по договори за поддържане на магистрала „Люлин“ възлизат на 8 115 317 млн. лв., от които ремонт на съоръженията 339 352 хил. лв., осигурени от бюджета на АПИ. 

От отговора на министъра стана ясно, че АПИ осигурява финансирането за текущите ремонти по автомагистралата от момента на завършване на обекта вместо държавата да търси правата си. „Г-н Министър, знаете, че сключените договори за строителство не отменят българското законодателство“, категоричен бе Любомир Бонев в репликата си. Той обясни, че включително и в момента ремонтите по АМ „Люлин“ се плащат от държавата, като същите са гаранционни. „Не е ли най-логично да се изиска от фирмата строител да отстрани всички дефекти по пътя, които са много“, заключи народният представител.