Пернишките социалисти отбелязаха  9 септември

БСП и българската левица, без да забравят миналото, от позицията на днешната реалност търсят отговори на новите предизвикателства

"Да помним и да не забравяме, че 9 септември 1944г. е светла дата в историята на България", каза председателят на БСП-Перник Кирил Леонов пред десетките членове и симпатизанти, събрали се на Братската могила. С едноминутно мълчание беше почетена паметта на загиналите стачници. "Историята на всеки народ си има своите паметни и бележити дати, които променят всичко след себе си. Една такава дата е 9 септември 1944г. Днес, 73 години по-късно, можем да се произнесем от мъдростта на времето, че тази дата е своеобразен връх в десетилетните борби на българския народ за равенство и социална справедливост. Съдбоносна дата, в която пернишките миньори-стачници дават своя принос. Колкото и да се коментира като дата, която е спорна в нашата история – едно е безспорно – 9 септември 1944г. слага началото на справедливостта и защитата на обикновения трудов човек. А идеалите, които водят народа са честност, достойнство, вяра и отговорност", каза Леонов.
"Деветосептемврийската революция е едно от най-забележителните събития в родната ни историята, което променя из основи облика на изостаналата дотогава България. Колкото и да се опитват някои да ни вменяват друго през годините на прехода, хората помнят и разказват", сподели Йордан Малинов, зам.-председател на Младежкото обединение на БСП-Перник.
"Днес, извлекли поуките от суровите изпитания, от превратностите и премеждията на времето, БСП и българската левица, без да забравят миналото, от позицията на днешната реалност търсят отговори на новите предизвикателства", каза Иван Димитров, член на ИБ на БСП Перник. И добави, че за годините на прехода БСП е доказала, че работи последователно за изграждане на цивилизовано демократично общество, за международния авторитет на България и достойното й име в семейството на европейските народи. "Ето защо днес честваме  73-тата годишнина от 9 септември 1944г.", каза още Димитров.  
В заключение лидерът на пернишките социалисти Кирил Леонов призова: "Нека днес, прибирайки се към домовете си да се замислим за това- къде загубихме искрицата на обединението и как допуснахме нещата, които ни разединяват, да са повече от каузите, които ни обединяват като народ. Нека да се замислим и как всеки един от нас може да допринесе за това, да намерим онзи плам и да се противопоставим на корумпираната и лъжлива власт. Днес повече от всичко трябва да работим за това- да бъде върната справедливостта на хората!"