Стотици пернишки социалисти отпразнуваха 73-та годишнина от 09.09.1944 година

Традиционният събор в с.Красава събра членове и симпатизанти на левицата от цялата област

Стотици социалисти от всички общини на област Перник отпразнуваха 73-та годишнина от въоръженото народно въстание на 9-и септември 1944 г. Венци и цветя бяха положени на над 50 паметника и паметни плочи на антифашисти в общините Перник, Радомир, Брезник  и Трън. Народният представител от „БСП за България“ Любомир Бонев, председателят на областният съвет на БСП – Перник Валентин Петков, председателите на общинските съвети на БСП в Брезник и Трън Венета Петрова и Иван Искренов, зам.-председателят на БАС Борис Цветков, общински съветници и социалисти положиха венци и цветя на паметника-костница „Слишовска могила“, Паметника на незнайния съветски воин в Стрезимировци, мемориала на Трънския партизански отряд в гр. Трън, паметниците на Неделко Савов, Любчо Баръмов, ген. Денчо Знеполски, паметника–костница в с. Ярджиловци, паметника на загиналите партизани в с.Красава и много други.

„Тук, само на няколко метра от границата със Сърбия е основан Трънският партизански отряд, прераснал по-късно в единствената партизанска дивизия в България, от тук са тръгнали много партизани. От тук към смъртта са тръгнали и Стефан, и Вельо, които местните жители са увековечили в своите песни“, това каза на паметника в с.Стрезимировци Валентин Петков. Той добави, че този ден е край и начало - край на едно управление, което три пъти е участвало  на страната на агресора във войните и начало на индустриализацията на страната, подема на образованието и здравеопазването.

На събора в с.Красава председателят на общинската организация на левицата в Брезник Венета Петрова припомни историята на партизанските отряди в брезнишко и трънско и връчи грамота за принос в развитието на социалистическото движение на най-младия партизанин от Трънския партизански отряд Кръстю Джерманов. Гости на събора бяха Народният представител Любомир Бонев, ген. Бриго Аспарухов, Евдокия Асенова- член на НС на БСП, председателите на ОбС на БСП – Перник и Радомир Кирил Ленов и Георги Георгиев, зам.-кметът на община Брезник Иван Бъчваров.