По инициатива на председателя на ОбС на БСП-Радомир Георги Георгиев се проведе автопоход до паметника на Войнишкото въстание

По повод 99-та годишнина от обявяването на Радомирската Република

По инициатива на председателя на ОбС на БСП-Радомир Георги Георгиев се проведе автопоход до паметника на Войнишкото въстание в местността Черния кос по повод 99-та годишнина от обявяването на Радомирската Република. В похода се включиха председателят на ОблС на БСП-Перник Валентин Петков, Бисер Бъчваров – организатор за област Перник в НС на БСП, зам.-председателят на ОбС на БСП-Перник Кирил Мирчев, както и социалисти от двата града. Те положиха цветя на паметника и припомниха събитията, случили се преди 99 години. „Макар и да е просъществувала само няколко дни, Радомирската република е апогеят на Войнишкото въстание, което предизвика подписването на Солунското примирие и края на българското участие в Първата световна война“, каза Георгиев. Председателят на ОблС на БСП Валентин Петков припомни, че докато съглашенските армии на Южния фронт били добре екипирани, нахранени и всячески материално задоволени, българските бойци получавали дневна дажба 400 грама ечемичен хляб със слама, нямали никакво облекло и ходели само по една риза и то съвършено прогнила от безсметно носене. В същото време Фердинанд устройвал бляскави приеми за коронованите глави на държавите от Централния съюз и кликата около него трупала огромни печалби.

По-късно социалистите се включиха в честванията на 99-та годишнина в Радомир пред паметника на д-р Райко Даскалов и барелефа на жп. гарата, където на 27 септември 1918 г. е била обявена Радомирската република, бяха положени венци и цветя. Пред барелефа бе прочетена и прокламацията на Александър Стамболийски и Райко Даскалов, която гласи: "Днес, 27 септември 1918 г. българският народ скъса веригите на робството, катурна деспотическия режим на Фердинанд и неговите помощници, обяви ги за народни врагове, прокламира се за свободен, с републиканско управление народ и подава ръка на европейските народи за примирие и разбирателство. От днес цар Фердинанд и династията му и бившото правителство са свалени. Всички окръжни управители, околийски началници, коменданти, кметове и войнишки началници ще изпълняват заповедите на временното правителство на републиката.