БСП-Перник: Кметът Церовска незабавно да подаде оставка, управлението й е вредно за перничани

Nov 14, 2017 ПЕРНИК Новини БСП 0 1004

14.11.2017 г.

„Две години е достатъчно време, за да може жителите на Перник да видят резултатите от управлението на ГЕРБ. За две години това, което постигнаха кметът Вяра Церовска и нейният екип, е пагубно за гражданите по всички секторни политики в община Перник. Това, което виждаме е „провал след провал“, коментираха от БСП-Перник. 

Социалистите акцентираха върху корупционните практики в общината, като дадоха за пример скандала с детска градина „Пролет“, където кметът призна в национален ефир за договорки с Гьорева, която е председател на групата съветници на ПП ГЕРБ. От БСП Перник обявиха управлението на ПП ГЕРБ, като неморално, безпринципно и в постоянно нарушение на законите.

Агенция за държавна финансова инспекция е констатирала нарушение в 25 обществени поръчки в община Перник. Последното такова нарушение е обвяването на обществена поръчка на 31.10.2017г. за обществен превоз на пътници по автобусни линии от утвърдените Общинска, Областна и Републиканска транспортни схеми БЕЗ решение на Общинския съвет. Кметът задължително трябва да има решение на Общински съвет Перник преди да обяви процедура. В случая, г-жа Церовска и нейният екип са действали абсолютно в НАРУШЕНИЕ на закона. В престъпване на правното основание за това, а именно разпоредбата на чл 16в от Наредба №2 от 15.03.2002г. за условията и реда за утвърждаване на транспортни схеми и за осъществяване на обществени превози на пътници с автобуси и чл 5 от Регламент 1370, както и предложените указания на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията. 

„Докога гражданите на Перник ще търпят това управление, което превърна общината в ЕТ? Управление без морал, без ценности и най-вече без да мислят за подобряването на условията за живот на перничани. Вредно управление за всеки един жител“, попита председателят на ОбС на БСП Перник Кирил Леонов.

Социалистите от Перник обясниха, че видимите резултати от управлението на ПП ГЕРБ са 25% увеличение на такса смет, при това само за граждани, без да има подобряване на услугата. Драстично увеличение на такса за придобиване на гробно място – 5 пъти. Видимият резултат от това: Гробищният парк прилича на блато. Увеличение на цената на питейната вода, без това да се отразява на качеството на услугата. Некачествено саниране, сключване на договори със смущаващо високи цени и фирми без квалифицирани работници. Профилакториумът е на прага на фалит. „Къде останаха обещанията, че неговата база ще се ползва за практикуване на уменията на бъдещи медицински сестри, които щяха да се обучават във филиал на Медицинската академия, разкрит в сградата на бившия техникум „Юрий Гагарин”? Много шум за нищо или фалшива новина беше това?“, питат социалистите.

Общинският съветник Ерик Рангелов обвини кмета в липса на визия и платформа за управление. „Политиката на ГЕРБ няма никакъв смисъл за бъдещето на града. За последните 2 години в общината няма никакви признаци да се работи сериозно за привличане на инвеститори, дори напротив, за последните 2 години в общината не е влязал нито лев и в следващите две години едва ли ще се случи“, каза Рангелов.