Стоян Мирчев: Време е българските политици да се научат да говорят с българските граждани

Юни 20, 2021 Новини Избори 0 1283

Институциите трябва да пазят българските граждани, а не българските олигарси

„В последните 10 години българският избирател се разглеждаше от управляващите като човекът, пускащ бюлетини. Ние направихме нашата “Визия за България“ вследствие на разговор именно с българските избиратели какво искат те. Време е българските политици да се научат да говорят с тях. Нашата програма и платформа са изцяло изградени точно на този разговор. Ние говорим за преизчисляване на пенсиите, за промяна на модела на здравеопазването, за подпомагането на работещите млади българи и техните деца, за промяна в образователната система.“ Това заяви водачът на листата на Коалиция “БСП за България“ в Перник Стоян Мирчев в ефира на NovaNews като допълни, че всичко това са желанията на българите за по-нормален живот, за вдигане на доходите, за връщане на институциите там, където трябва да бъдат – да пазят българските граждани, а не българските олигарси.

По отношение на партията “Има такъв народ“ Мирчев коментира: „ИТН показаха в Народното събрание, че извън него на думи и на послания са много силни, но когато стане време за действия – никакви ги няма. За този месец и нещо, в който беше 45-ия парламент, можеше поне 2-3 ключови за българските граждани политики да бъдат приети. За съжаление единственото, което се случи, е Изборният кодекс. Бяхме на крачка от преизчисляване на пенсиите, но и това не се случи. Затова се надявам мъдростта при тях да е малко по-силна в следващия парламент, защото все пак всички трябва да намерим общия път за разговор помежду си, за да можем  да спасим България от блатото, в което ни набута ГЕРБ последните 12 години“, категоричен бе Мирчев.

 В предаването “Офанзива с Любо Огнянов“ социалистът изрази надежда, че т.нар. “партии на протеста“ са научили своя урок, че политиката е място, където трябва да се водят разговори. „Предстои да видим и дали всички сме искрени с това, че искаме да демонтираме порочния модел на управление, който наложи ГЕРБ“, обясни той като добави, че БСП се бори с тях от 10-12 години. „Не забравяйте, че всички скандали, които в момента се формализират от служебното правителство, ние ги вадихме наяве в последните 4 години, когато и тези протестни партии никакви ги нямаше“, каза още той, като припомни, че част от лидерите на тези партии са били в правителство на ГЕРБ или са избирани на различни постове от тях. „Трети пък каниха Бойко Борисов в шоуто си, за да му правят ПР. Но в тези 4 години БСП беше единствената, която се бореше срещу ГЕРБ“, посочи Стоян Мирчев.

„Да не забравяме, че една от най-важните промени за “Има такъв народ“ в 45-ото Народно събрание беше падане на ограничението на секциите извън ЕС. В следствие на това в Турция секциите са се вдигнали с 250%, така че с тази поправка на кого помогнаха най-много – на българите във Великобритания и САЩ или на ДПС в Турция?“, попита социалистът.

Стоян Мирчев заяви, че в момента, включително и в Перник, половината листа е обновена, мястото на коалиционния партньор е преместено, а листата в областта е втората по младост със средна възраст 39 години.

На въпроса какво ще направи за област Перник, водачът на листата за областта отговори: „Голяма част от проблемите, по които ние сме предложили решения в платформата ни, конкретно кореспондират и с проблемите, които виждам на територията на Перник. Там е тежко състоянието на двете общински болници, трябва да се подобри инфраструктурата и най-важното – направени са първите крачки индустриалната зона да стане факт“, коментира Мирчев. 

Относно служебното правителство специалистът заяви: „То има две важни задачи и истинската оценка за тях ще я дадем на 11-ти. Първата задача е да организират честни избори и втората – да разкрият в какво състояние е държавата и кой е виновен за това“, заключи Мирчев.