Добромир Задгорски - №6 в предизборната листа на „БСП за България“ в 14 пернишки МИР: Ще излезем от порочния кръг и моделираната манипулативност

Юни 27, 2021 Новини Избори 0 543

27.06.2021г.

Господин Задгорски, като представител на гражданската квота в листата на „БСП за България“ как смятате, че гражданите могат да имат решаваща дума при избори?

Още Сократ е казал, че умните граждани могат да променят не само агората, но и Атина. Аз съм председател на най-голямата и най-старата (създадена е на 7 януари 1990 г.) патриотична гражданска организация – Общонародният комитет за защита на националните интереси. Решаващата дума на гражданското общество не се измерва само с изборни резултати, но и с динамиката на всяка публична личност и с поемане на отговорност. Когато работиш за конкретна кауза в полза на обществото, ти като гражданин вече допринасяш за процеса на волеизлеяние.

Голяма част от перничани се чувстват столичани поради факта, че работят в София, а вие чувствате ли се перничанин?

Винаги съм се чувствал българин  преди всичко. А това е много задължаващо. И да – в този смисъл съм и столичанин, и перничанин, и варненец, защото човек трябва да припознае всяка част от родината, ако претендира, че работи за нея.

Колкото и да е малка България, тя е със силно изявени регионални диспропорции в социално-икономическо отношение. Къде се намира Пернишка област и как може да „дръпне“ напред и нагоре?

Икономическата диспропорция е завареното дете на мъчителния, за жалост, преход. Перник и областта бяха значима величина на индустриалната карта – „Стомана“, тежкото машиностроене в Радомир, мините обуславяха приноса им към националното богатство. Пътят към безцеремонен капитализъм разпиля това имане, а сега пазарната икономика, разбирана по български, само управлява останките от наследството на перничани. За да се тръгне напред, са нужни инвестиции и ясен план на бизнеса и държавата за предимствата на този край.

Всички смятат, че след изборите на 11 юли ще се смени моделът на управление. Има ли опасност да отидем в друг модел?

Моделът на управление през последните дванадесет години нанесе тежки щети върху духа на демокрацията и закона в България. Избирателите отхвърлиха тази схема. Какъв ще бъде моделът – дали справедлив и градивен, или олигархичен и зависим, категорично зависи от самите нас. Вярвам в изхода от порочния кръг и моделираната манипулативност.

Предизборните заклинания напоследък не са на мода, но ако трябва да мотивирате избирателите на левицата, с какви изразни средства ще си послужите?

Най-силното изразно средство на избори е да говориш истината и да мотивираш избирателите с решаване на конкретните им проблеми, които поради една или друга причина държавата и властта е занемарила. Да можеш да обосновеш надеждата на хората, че предлагаш по-добро решение за благоденствието на тяхното утре. И да не забравяш, че политиката е силна, когато е изкуство на единението, а не на разделението.