Стоян Мирчев: Необходима е държавна подкрепа за възстановяване на българския горски фонд

02.11.2021 г.

Стоян Мирчев: Необходима е държавна подкрепа за възстановяване на българския горски фонд

 

„Повече от милион  семейства, които се отопляват на дърва, трудно се снабдяват с тях и то на много високи цени. Затова от коалиция „ БСП за България“ призоваваме  за момента да бъде спрян износът на дървесина.“ Това заяви на предизборна среща водачът на листата Стоян Мирчев. Според него възстановяването на българският горски фонд е повече от наложително. „Идеята е само държавата да има право да изсича горите, защото  виждаме в момента,  как това право е дадено на частници и какви са последиците - българската гора се изнася за други страни, а българските  граждани нямат с какво да се отопляват. Цените скачат всекидневно и стават непосилни на семействата.“

Петър Първанов - трети в листата на коалицията говори за предприемане на мерки за възстановяване на унищожените хидромелиоративни съоръжения. „За съжаление, площите, които са обезпечени с поливни инсталации вече са твърде малък процент от всички обработваеми такива в страната. Възстановяването на хидромелиоративни съоръжения, такива какви бяха ще бъде трудно, но не и невъзможно“ - коментира Първанов.

Стоян Мирчев сподели, че от „БСП за България“ ще настояват  за целевото финансиране за подкрепа  за зеленчукопроизводство, овощарство, лозарство и животновъдство, тъй като в България в момента няколко големи земеделски производители взимат по-голямата част от субсидията и за малките не остават средства. „Превърнали сме се в страна, която  внася  плодове и зеленчуците при положение, че ние може да сме основен износител на тези продукти“, добави Мирчев.

Малко по-късно двамата кандидати за народни представители от коалиция „БСП за България“ направиха пробно гласуване на една от изборните машини в пернишкото село Богданов дол.