Александър Симов от Перник: Бюджетът повишава минималната заплата и втората година от майчинството

Фев 10, 2022 ПЕРНИК Новини БСП 0 1233

“Нашата грижа са слабите, уязвимите и бедните“, заяви социалистът

„Това е не само най-социалният бюджет на държавата от 30 години насам. Той обръща внимание на всеки в тази криза.“ Това заяви народният представител от БСП Александър Симов при представянето на Бюджет 2022 г. в Перник пред   областния съвет на левицата, областните председатели на партията, градския председател и кметове от общината.

 

„Държавата вече ще е положителен фактор в живота на хората. В него са отразени битките на БСП в последните години - от безплатните детски градини до актуализацията на пенсиите - всички тези теми, които БСП от 2016 г. поставя непрекъснато“, каза още социалистът.

 

Пред присъстващите Симов посочи и част от приоритетите на левицата, които са отразени и в бюджета, като увеличаване на минималната работна заплата от 650 лв. на 710 лв. и увеличение на размера на обезщетението за отглеждане на дете до 2 г. също 710 лв.

 

По думите му БСП вижда смисъла от своето участие в управлението в засилване на ролята на държавата и по-конкретно на връщане на ролята на социалната държава. „Вследствие на кризите, бедността и неравенствата се увеличават. Нашата грижа са слабите, уязвимите и бедните. Подготвя се един от най-социалните бюджети в България“, каза още той.

 

Александър Симов обясни, че в бюджета за 2022 г. са предвидени  5 607,8 млн. лв. за подкрепа на общините. Те ще бъдат използвани за компенсиращи мерки във връзка с кризата, породена от Ковид-19, възможност за трансформиране на част от целевата субсидия за извършване на неотложни текущи ремонти на общински пътища, на улична мрежа и на сгради, публична общинска собственост.

 

На срещата присъстваха още членът на Изпълнителното бюро на БСП Бриго Аспарухов и членът на Националния съвет и областен координатор на левицата Иво Лилов.