Борис Цветков почете паметта на Уго Чавес

05.03.2023 г.

Днес се навършва десетилетие от смъртта на Уго Чавес - президент на Боливарска република Венесуела от 1999 до 2013 г. Членове на Асоциацията за приятелство "България-Венесуела" с председател Борис Цветков почетоха паметта на Чавес, като поднесоха цветя пред паметника на Освободителя на Латинска Америка - Симон Боливар, на чието дело е продължител Уго Чавес.

Водачът на листата на БСП-Перник Борис Цветков изтъкна ролята на Чавес и на Боливарската революция за Венесуела, Латинска Америка и света: „Поклон пред паметта на Чавес, Боливар, Фидел, Марти, Че, Сандино, Алиенде и всички вдъхновители на латиноамериканския революционен устрем“, каза социалистът.

Цветков отправи благодарности към венесуелската посланичка в България до 2020 г. Ориета Капони и към Джанли Перес, също работила в посолството допреди закриването му,  за всеотдайната им работа.

На отдаването на почит пред делото на Уго Чавес на софийския площад „Възраждане“ присъстваха още Н. Пр. Каридад Ямира Куето Милиан, посланичката на Куба, нейният съпруг - кубинският консул Диснаел Мартинес, както и венесуелци, живеещи в България.

Н. Пр. Каридад Ямира Куето Милин припомни близостта между лидера на Кубинската революция Фидел Кастро и Чавес - и двамата допринесли много за напредването на Латинска Америка към един по-справедлив свят.

Заслугата подножието на паметника на Боливар да бъде оформено за събитието днес с венесуелския национален флаг и с портрет на Чавес, е на еквадореца Родофро Санони Гомес, който водачът на листата на БСП в Перник Борис Цветков определи като „едно от лицата на латиноамериканската солидарност у нас“.