Нинова: Община Перник е образец на корупционно управление. Това трябва да се промени

Кандидатът на БСП Кирил Леонов е умен, почтен и подготвен управленец

“Провеждаме тези избори в много сложна ситуация- войната в Украйна, но уви, от сутринта се събудихме с още една война между Израел и Палестина. Навсякъде се решават проблеми със силата на оръжието, а не с тази на диалога и търсене на мира. За съжаление, в тези ключови моменти – България се управлява от предателско правителство, което е направено от партии и хора продаващи националния интерес.“ Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова от Перник.

Тя изрази съжаление, че енергията на хората от 2020-та година за промяна на модела "ГЕРБ" е била пропиляна. „Хиляди излязоха тогава на площада с искане за промяна на модела на Борисов. Но стана така, че ПП и ДБ предадоха тази енергия на протеста. Прегърнаха се с модела с една единствена цел - едните, за да се приперат, а другите - за да се доберат до властта. Резултатът е видим“, добави Нинова и уточни, че ПП-ДБ са върнали Борисов и ГЕРБ на бял кон в политиката.

„Съдебната реформа се сведе до това да бъдат прекратени делата за "Барселонагейт" и "Чекмеджегейт", а от онзи ден - и делото срещу Кирил Петков за двойното му гражданство. Случва се онова, което чухте в записа – пералнята сработи. И вместо справедливост и реформа в съдебната система – препиране и възстановяване на модела "ГЕРБ". ПП предадоха своите избиратели за промяната, ГЕРБ предаде техните, които не искаха да допускат ПП никога във властта. Но прегърнати заедно, предадоха и продадоха България. И на това трябва да се сложи край. И той може да се сложи през тези местни избори. Когато една промяна не може да започне от върха – сега може да тръгне отдолу в общините и местната власт“, коментира още председателят на българските социалисти. 

Нинова изтъкна и факта, че за пръв път се провеждат местни избори в условия на вот на недоверие, който е бил внесен на тема енергетика. „ Перник е пряко засегнат от този въпрос и бъдещето му зависи от неговото решаване. Правителството на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС слага кръст върху българската енергетика. От цените на енергията зависи всичко – цените на храните, ръста на БВП. Но какво направиха само за няколко месеца - кръст на ядрената енергетика. Двата реактора от Белене заминават за Украйна. Европейската комисия обяви ядрената енергия за зелена енергия и Франция обяви грандиозен план за построяване на 22 ядрени централи. В този момент управляващите сложиха кръст на българската ядрена енергетика“, допълни тя.

 „На второ място, желанието за закриване на въглищните централи. Германия преди 1 седмица взе решение да отвори вече затворените си въглищни централи. Защото прецениха, че няма да могат да изкарат зимата без въглищни централи. Това направи Германия, която е най-сериозната икономика в ЕС. Нашите закриват въглищните централи, които могат да работят още дълги години. Втори удар по българската енергетика. Европа ни разреши да използваме руски петрол в рафинерията в Лукойл. Дори Европа разбра, че България няма да се справи без руски петрол и ни разреши да го ползваме до края на 2024 година“, обобщи Нинова и добави, че "нашите слагачи", за да се харесат на чужди сили, са решили и това да отхвърлят.

 „А земеделието? Колко европейски държави - първи приятели на Украйна,  като Полша, казаха НЕ, няма да внасяме украинско зърно, защото се грижим за собствения си национален интерес. Нашите – отвориха, за да съсипят и най-малкия земеделски производител. Знаете ли какво решиха преди няколко дни – намалиха субсидията на малките земеделски производители, които гледат животни. До 150 животни – по-малко субсидия от сегашната, над 150 - много по-голяма. Още една стъпка за убиване на малкия и среден земеделец. Още едно наливане на пари в големите. А отбраната? Национално предателство отвсякъде. Бронетранспортьори заминават, боеприпаси заминават, нови бази идват насам. "Страйкъри", които са стари, скъпи и не отговарят на това, от което има нужда Българската армия“, обясни тя за част от решенията на управляващата сглобка и определи тези действия като национално предателство.

 По думите ѝ, колкото по-скоро това правителство и мнозинство си отиде – толкова по-добре за България и толкова по-голям шанс да тръгнем по пътя на истинско европейско развитие и благоденствие на народа. „Отслабне ли властта им в общините – това неминуемо ще даде отражение и на националната власт. Затова призоваваме всички да подкрепят „БСП за България“ и нашите коалиционни партньори. Защото останахме единствената алтернатива на тази сглоба и това не е лозунг или клише. Всички се прегърнаха с Борисов и всички приключиха смъртоносно“, добави председателят на Българската социалистическа партия.

 “Сега всички хвърлят вината върху правителството и ПП-ДБ, че управляват България по този начин. Но да знаете, че голямото зло в българската политика е ГЕРБ. Дори вече не е ГЕРБ като партия, защото и там има зрели и умни хора. Голямото зло се казва Бойко Борисов. Скрил се е зад гърба на ПП-ДБ. Ходи по страната и се чуди как така управлява с ПП и ДБ. Нищо не може да стане в парламента и държавата без гласовете на ГЕРБ. Отзад задкулисието е Борисов и Пеевски. Ето срещу този модел ние от БСП се борим вече 7-8 години. Този модел ни подложи на всичко, което се сетите. Първо политиката на моркова – не се съгласихме, защото същността на нашата партия и вие щяхте да бъдете излъгани. Тогава ни започнаха с бухалката. Години наред – пропаганда, медии, разцепление в БСП, вътрешна опозиция. И това издържахме. Сега също имахме покана да участваме в тази сглобка. Но това щеше да бъде партийно, национално и морално предателство към народа. Затова останахме опозиция, затова ще се борим докрай за идеите и програмата на БСП. Сигурна съм, че никой не е гласувал за нас, за да се прегърнем с Борисов”, категорична бе Нинова.

 „Години наред сме били алтернативата на Борисов и оставаме единствената такава. Имаме нужда от вашата подкрепа, особено тук в Перник. Благодаря ви, че сте тук, което означава, че изстрадали вътрешната ни битка, сте останали верни на хората и идеите тук. Проблемът ни в Перник започна през 2020-та. Той беше принципен и политически. Ние се разграничихме от решението да се закрият културните институции в Перник и да се увеличат местните данъци и такси. Времето показа, че сме били прави. Ние започнахме с кмет от БСП – млад и амбициозен, всички помагахме. И завършваме този мандат с кандидат за кмет от ГЕРБ. Какво ви говори това? Кой е бил прав в този спор? Дали сглобката в Перник не минава през един корупционен модел, срещу който се борим от години като например 20 милиона за водопровод, който не е законен? Не тръгна и няма да тръгне ама парите ги няма“, обясни тя за проблемите и различията между БСП и настоящия кмет на Перник.

Кандидатът за кмет от БСП в Перник Кирил Леонов коментира наболелите проблеми в Перник, като даде основен фокус на борбата с корупцията и спомена за засекретените доклади на АДФИ и Сметна палата. По думите му, общината е единствената, която няма проведена нито една законна обществена поръчка. Той се обяви против затварянето на ТЕЦ-а, като, по думите му, това би оставило 20 хиляди души без парно и топла вода, както и повече от 2 хиляди семейства без работни места.

„Зареждането на детските градини с тежки горива – тук има сигнал от мое име до прокуратурата и в момента се проверява. Стократното увеличение на таксите за смет отпадна във ВКС, но все още няма яснота как ще бъдат върнати парите на хората“, коментира социалистът.

 Кирил Леонов добави, че друг основен проблем е здравеопазването, липсата на кадри, разпродажбата на общински имоти, както и необоснованото теглене на заеми. Той разкритикува и липсата на инвестиции, като посочи празната индустриална зона, в която няма и едно забито колче.

 „Перник е единствената община с нито една законна обществена поръчка. Това са вашите пари, те ги крадат, а могат да отидат в улици, ВИК, детски градини, културни и спортни занимания. Предлагайки Кирил и този силен екип – искаме общини, които спокойно можем да наречем социални. Кирил даде за пример Троян, където се управлява 6-ти мандат от кмет на БСП, а в управлявания от социалист Гоце Делчев има безплатни детски градини и ясли много преди нашето правителство, в което участвахме, да го приемем на национално равнище. БСП години наред е давала пример за социална политика. Искаме общини без кражби, прозрачни. Искаме да намалим местните данъци и такси, а част от събраните да остават в общините – да не отиват в централния бюджет, а да отиват за хората, от които са събрани. Здравно и силно общинско здравеопазване. Да не се закриват общинските отделения и да се финансират със специални средства от бюджета. Нито едно училище да не се закрива. Защото в противен случай това е гаранция за обезлюдяване на региона“, добави Нинова давайки за пример силната социална политика в общините с кметове от социалистическата партия.

 Лидерът на социалистите бе категорична, че и БСП иска чист въздух – добавяйки, че това може да стане без закриване на въглищните ни централи и без да се губя работни места. „Ние искаме край на модела ГЕРБ. Мир, а не война в Украйна. Искаме мир и разум в големите сили по света. Искаме справедливост в съдебната система. Искаме здрав и образован български народ, който има работа и си изкарва хляба с честен труд. Не е много и е възможно. В годините сме доказвали, че можем да го направим. Затова сме и тукда ви призовем – говорете с близки и съседи, обяснявайте. Трябва да се обяснява рационално коя партия е тази, която ще държи на българския национален интерес“, коментира още Нинова.

 По думите ѝ, в последните години много са късали от БСП и уточни, че няма нова партия, която да се е създала и да не е взела от БСП. „Ами като сте такива силни политици, направете си партия, съберете си хора – ама не можете. ПП, "Левицата", "Възраждане" – от БСП. Не искам да говоря тежко и отрицателно за другите колеги, но моля ви, следете действията, а не думите. "Възраждане" е патерица на ГЕРБ. Няма ключово решение в парламента, което да не е минало с техните гласове. Не можете да си представите как гласува се нещо – става Костадин Ангелов, нахулва "Възраждане", искат прегласуване и гласуват обратно. На другия ден гласуват нещо, става Делян Пеевски навиква ги, искат прегласуване и гласуват обратното. Но хората вярват, че това е партията, която защитава българския интерес – затова ни трябва разговор с хората, обяснение и да ни гледат по действията“, категорична бе тя.

 „Време е за решителни действия, силни и смели хора. Вярвам, че този екип са такива хора. Ще им помагаме и ще се борим за промяна в Община Перник. Промяна за по-добър живот. Всичко зависи от нас. Така че кураж, сили – вие сте истински, смели и честни българи“, каза в заключение Корнелия Нинова.