Кирил Леонов: Ангажираме се да възстановим надвзетите средства от незаконно вдигнатата такса “Смет”

26.10.2023

“Крайно време е Перник да тръгне по правилния път - по път без корупция, по пътя на инвестициите и на работните места, по пътя на справедливостта.” Това заяви кандидатът за кмет на Перник от БСП Кирил Леонов в ефира на Bulgaria ON AIR. 

“В Перник корупцията е на едно много високо ниво и това не го казвам аз, а държавните ревизори от АДФИ. Смущаващото в техния доклад, който впоследствие бе засекретен от Европейската прокуратура, е че нито една обществена поръчка на Общината не отговаря на закона”, посочи Леонов. 

Той даде друг пример за корупция, при който четири детски градини, вместо да се захранват с газьол, се захранват с тежко гориво, което е с десет пъти по-голямо съдържание на сяра. “Подал съм сигнал да прокуратурата, защото Общината трови нашите деца”, подчерта Кирил Леонов.  

Кандидатът за кмет от БСП има решение за справяне с корупцията: “Да се създаде обществен съвет от дейни граждани на Перник, в който да влязат НПО, които изследват корупцията и нейната превенция, да присъстват и медиите, когато комисията отваря тези обществени поръчки. Това е единственият начин да се спре този порочен модел на “наши” фирми.”  

Като друг проблем Леонов посочи трафикът на перничани към столицата поради липса на работни места в общината. По неговите думи, начинът това да се промени е да се изгради индустриалната зона. “Това беше едно от обещанията на кмета Владимиров в предишната му кампания, но така и не се случи. Инвеститорите не идват в Перник, защото така и не се изгради инфраструктурата до индустриалния парк и заради високите нива на корупция в общината”, коментира той.

Кирил Леонов също се ангажира да промени концепцията на управление на Общината, която в момента инвестира в централната градска част, а периферията, където живеят повече от две трети от перничани, е изоставена. Няма такъв прецедент в България. 

“В Перник имаме и един прецедент, който го няма никъде другаде в България. Кметът Владимиров вдигна незаконосъобразно такса “Смет” на малките населени места и то десетократно. ВАС отмени тази такса, но и той взе много странно решение - отмени я само за тези 4 села, които са входирали в законовия срок подписи. И сега 4 села плащат по 30 лв. такса, а другите 20 – 300 лв. Ние направихме всичко необходимо - събрахме над 3 000 подписа, входирахме докладна в Общинския съвет, за да се приравнят към решението на ВАС, но не получихме никакъв отговор. Поемаме отговорност пред нашите избиратели да отстраним тази несправедливост и ще възстановим незаконно надвзетите средства на жителите”, каза още кандидатът за кмет Леонов.