Борис Цветков: Когато БСП предложи безплатни детски градини, ГЕРБ и ПП се смееха. Но ние го изпълнихме

Водачът на „БСП за България” в Перник с реакция към ГЕРБ и Деница Сачева: Перничани не искат да им оправите пътя до София, те искат работни места, каквито вие не разкрихте за 17 години управление

„БСП и исторически, и сега сме срещу войната. Ние сме за мир. А и на предизборните срещи хората ни питат притеснени: „Вярно ли е? Ще изпращаме ли войници в Украйна?“ Затова настояхме за свикването на извънредно заседание на Народното събрание – за да се каже ясно, категорично и отговорно. И да се успокоят българските граждани. Защото вчера разбрахме, че е минало решение да изпратим 10 души в обща група за разминиране на Черно море, извън територията на България обаче”.

Това заяви в „Денят ON AIR” водачът на листата на „БСП за България” в Перник Борис Цветков.

 И добави: „Решението не е да гасиш пожара, наливайки бензин, не е да пращаш оръжия и да помагаш на по-силния или на по-слабия. Не, ти трябва да им помогнеш първо да спрат огъня, после да изтеглят на 50-100 км назад и двете страни въоръженията си, за да дадат време за преговори. Трудно е, но така се постига мир”, категоричен бе социалистът.

„Да се заклеваш във всички студия, че никога няма да правиш коалиция с ГЕРБ и Пеевски и след това да се окаже, че по най-брутален начин си излъгал надеждите на своите избиратели и си направил такава коалиция - е  липса на всякакъв морал. И на всичкото отгоре - реално не си решил нито един въпрос”, заяви в коментара си за досегашното управление водачът на „БСП за България” в Перник.

„За разлика от тях, ние можем да застанем пред нашите избиратели и да ги погледнем в очите, защото не се поддадохме нито на примамките на моркова, нито пък се пречупихме през тоягата. Знаете, още в началото, когато на Борисов му трябваше официална или неофициална подкрепа – той предложи на председателя на БСП да е шеф на парламента. Това в личен план щеше да ѝ е може би по-спокойно, да има властови ресурс, но щеше да е предателство към нашите избиратели, които ни  избраха да сме опозиция на този модел, да го премахнем. И ние не отстъпихме, не ги предадохме, изпълнихме обещаното”, заяви Борис Цветков и припомни:

„При съставянето на правителството, в което БСП участваше, настояхме още при първоначалните преговори за въвеждането на безплатни детски градини. Гледаха ни с насмешка, казваха ни, че ще фалираме държавата – сега българските майки и баби знаят, че децата и внуците им вече една година са в такива безплатни детски градини.”

„Позицията на БСП е, че работещото решение е да се състави експертно правителство, обединено около национални приоритети – мерки за младите хора, за пенсионерите, за икономиката, за работни места, за развитие на регионите”, заяви Борис Цветков. На реплика на водещата, че все пак ще трябва има политически мандатоносител, отговори: „Какво значение имаше ГЕРБ или ПП е мандатоносителят? Важна е формулата. Нашата формула е обединение около национални цели. А тях толкова ги беше срам от формулата им, че ѝ казваха некоалиция, сглобка”.

„Последната статистика за обезлюдяването на много области в страната е изключително тревожна. Перник и селата са намалели наполовина. И е наглост Деница Сачева и ГЕРБ да кажат, след 17 години тяхно управление: „Ще оправим пътя на перничани до София”. Ти си управлявал държавата, не си създал работни места на хората там, където живеят, обрекъл си млади и стари да пътуват всеки ден до София и да им кажеш „Ще ви оправим пътя до София” - тя не е разбрала за какво става въпрос. Не е разбрала какво искат хората. Жалко. Заплатата ѝ идва от техните данъци”, реагира Борис Цветков и добави:

„Утре ГЕРБ и Сачева ще кажат: „Ще ви оправим и Терминал 2.“ Хората от Пернишко не искат да им се оправи Терминал 2 и пътя до София – те искат работни места. Искат в Земен и Трън да има болница. Искат аптека. В кв. „Тева“ в Перник няма аптека. Закрити са полицейски участъци. Ето и заради това се обезлюдяват селищата ни. И БСП е единствената партия, която поставя въпроса и настоява той да стане национален приоритет. Ето ви една цел, около която може да се състави експертно правителство”, заключи водачът на „БСП за България” в Перник Борис Цветков.