Валери Жаблянов: Признаването на геноцида над арменския народ е условие да влезем в 21 век

Апр 24, 2015 Новини БСП 0 1591

„Признаването на геноцида над арменския народ е условие да влезем в 21 век

„Признаването на геноцида над арменския народ е условие да влезем в 21 век. 100 години са достатъчно дълъг исторически период, за да може цивилизованите народи и общества да погледнат по друг начин”. Това заяви народният представител от ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Валери Жаблянов от парламентарната трибуна. Той изрази съжаление, че днес има не по-малко примери в съвременния ни свят, в които десетки, стотици и хиляди хора стават жартва на военни конфликти. „Ние от БСП бихме искали да видим една обща позиция на българския парламент, а не на една политическа партия. Ние се присъединяваме към това решение не заради друго, а заради историческата справедливост”, допълни депутатът. Според него ГЕРБ е трябвало да намерят подходящия текст и вариант, с който това решение да бъде приемливо за всички парламентарни партии и народни представители.

„Няма съмнение относно историческия факт и никой не го отрича, дори и политическите предствители на съвремненна Турция, а настояват за по-различна интерпретация”, каза още Жаблянов. Той обясни, че България се намира в особена ситуация по отношение на традицията на българо-турските отношения. „Тя е дълга, сложна и противоречива и с това трябва да бъде обяснена трудността на днешното решение. Но то не касае българо-турските отношения, а един исторически период, от който се е опитала да се оттласне и самата Турция”, подчерта народният представител. По неговите думи този период е бил зачеркнат от турската революция и е изравнил населението на Османската империя в гражданско отношение, създавайки модерна Турция. „Избиването на една огромна част от арменския народ, макар и в условията на Първата световна война, е несъмнено варварски акт. Днес ние не просто ще се присъединим към решенията на другите парламенти, а трябва да се присъединим към нашата собствена история”, категоричен е депутатът. Той е на мнение, че трябва да се сложи знак за равенство между това, което се е случвало с българския народ и с арменския народ. „Днес трябва да заслужим да честваме Априлското въстание без да се притесняваме. И когато разберем, че това е история и когато нашите турски съседи също са наясно с това, а не го приемат като съвременен политически акт, можем да изградим и да продължаваме да развиваме онези междудържавни отношения, които са необходими за благоденствието на Балканите и нашите два народа”, каза още той.

България е мост между цивилизациите

„България е мост между цивилизациите. Ние не можем да си позволим и никога не сме го правили- надменно и тенденциозно отношение към други народи”, каза Жаблянов. Според него като един от народите, който в най-тежките условия във Втората световна война е направил необходимото, за да спаси представители на друг народ, можем да поставим друг критерий и пред Европа.

„Всички партии, които претендират за равенство на гражданите, запазване на човешките права, високи европейски стандарти по отношение на хуманността и гражданството, трябва да се присъединят. Ако не го направят, това означава, че съществува двоен стандарт и избирателно разбиране на понятието „човешки права”, за кой народ може едно и за кой друго”, заключи Валери Жаблянов.