Валери Жаблянов: Милитаризацията на страната не е въпрос, който трябва да бъде обсъждан в момента

Май 03, 2015 Новини БСП 0 1505

„Не смятам, че Консултативният съвет при президента е органът, който трябва да определя отбранителната политика на държавата в рамките на НАТО

„Не смятам, че Консултативният съвет при президента е органът, който трябва да определя отбранителната политика на държавата в рамките на НАТО. Водещо в това отношение трябва да бъде правителството с подкрепата на мнозинството, което го излъчва”. Това каза в предаването „Неделя 150” по БНР народният представител от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Валери Жаблянов. Той обясни, че  КСНС е орган, който обикновено се свиква от държавния глава в моментите, в които има проблем с цялостното функциониране на политическата система, налага се да се решават въпроси от спешен характер и да се подпомага политическият диалог.  Жаблянов бе категоричен, че когато се решават въпроси, свързани с конкретни цифри от бюджета се показва желанието на президента да се включи в политическия живот на страната  по въпроси извън правомощията му. Народният представител заяви, че с тези самолети, с които разполагаме в момента, е абсолютно несериозно да се говори за ефективна въздушна отбрана на България. По думите му, обаче този въпрос не може да се разглежда извън парламента.

„Това, че президентът е обещал в Уелс, че през следващите години ще похарчи определени пари за отбрана е несериозно. НАТО е партньорска общност и тежестта на България по отношение на военното присъствие в Алианса  е несъпоставимо с тази на Франция или Италия от гледна точка на въоръжението и ресурсите на тези държави”, заяви социалистът. Жаблянов бе категоричен, че милитаризацията на страната не е първият въпрос, който трябва да бъде обсъждан в момента, а държавния глава трябва да се съобрази с  финансовите възможности на страната. ”Управляващото мнозинство, така или иначе задължи България с огромен заем за години напред и е по-добре те да влязат в икономиката, вместо да се купуват стари самолети”, заяви социалистът.  По думите му купуването на 20 стари F-16 или друго старо въоръжение няма да повиши отбранителния капацитет на страната.

„Един от големите въпроси е- от кого е заплашена България, че да правим огромни разходи за превъоръжаване”, запита Валери Жаблянов. Той обясни, че южните ни съседки Турция и Гърция са в НАТО, северната ни съседка Румъния също. „Ако Русия е заплаха, както смятат управляващите, смятате ли, че парите, които те ще похарчат за отбрана ще помогнат срещу оръжията на Русия”, попита народният представител. Той бе категоричен, че това са едни пари на вятъра и  ново задлъжняване на обществото.  „Вместо да се решат най-съществените въпроси на развитието на България, защото производството е спряно- млекарите изсипват млякото по улиците, качеството на малкото, което произвеждаме е ниско- управляващите искат да дадат стотици милиони за оръжие”, заяви Валери Жаблянов.