Перник отбеляза Деня на победата с митинг

Май 10, 2015 Новини БСП 0 2193

Над 200 перничани се събраха на митинг по повод 70-годишнината от победата над хитлерофашизма на Братската могила в градския парк в Перник

Над 200 перничани се събраха на митинг по повод 70-годишнината от победата над хитлерофашизма на Братската могила в градския парк в Перник. Организатори на събитието бяха ОбС на БСП - Перник, „Движение „Русофили” и Клуб „Встреча”. На тържеството присъстваха още организационният секретар на БСП Станислав Владимиров, народният представител Валери Жаблянов, бившият военен министър Ангел Найденов, председателят на ОбС и ОБлС на БСП – Перник Ненко Темелков , който призова да се поучим от историята и да не повтаряме грешките й с цитат на антифашиста Юлиус Фучик: "Хора, бдете!". 

„Днес сме се събрани не просто да отдадем своята почит на жертвите от Втората световна война, които са десетки милиони, а за да реабилитираме истината, защото тя дълги години беше скривана заради обикновен страх и политическо отстъпление“. Това заяви народният представител от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Валери Жаблянов. Той добави, че  светът се променя и Европа чества своя ден като част от онази победа, която е донесена от червеното знаме, което днес е знамето на победата. Жаблянов заяви, че моралната сила на тази победа е тласнала света в друга посока на развитие. „Днес е времето да си дадем сметка за корените на българския фашизъм, защото дискусията в НС преди няколко дни беше много тежка“, добави Жаблянов.  

„Днес трябва да кажем, че съпротивата в България беше организирана и водена от ОФ, начело на този фронт беше Георги Димитров, трябва да припомним, че в декларацията на ОФ е създадена политическата рамка, в която ние се съпротивлявахме като нация срещу фашизма. Трябва на висок глас да припомним, че на 9 септември 1944 г. партизанските отряди промениха политическия път на България заедно с червената армия“, категоричен бе народният представител. Той заяви, че когато можем да кажем всичко това, ние ще имаме част от истината, която да предадем на следващите поколения. „Поклон пред воините на Антихитлеристката коалиция, поклон пред нашите предшественици, които устояха през тази война“, завърши Жаблянов.

В своята реч дипломатът доцент Йордан Величков бе категоричен, че Втората световна война е най-жестокото, зловещо и античовешко събитие в историята. Той подчерта, че въпреки това голямата война е и най-великото събитие на ХХ век, оказало невероятно влияние върху развитието на света. По думите му безпринципната война на Хитлер е коствала на страната ни над 55 000 жертви, над 10 000 разрушени сгради и 20 милиарда марки, с които България е финансирала фашистка Германия. Величков окачестви като безумие и обявяването на война на Англия и Америка.

Доц. Величков припомни, че Пернишкия край е единствения с цели три партизански отряда - Радомирски, Брезнишки и легендарният Трънски отряд."Партизанското движение бе признато за съюзник в съпротивата срещу фашизма от Англия, Америка, Франция и СССР. България запази своята територия, въпреки съюза й с Германия, което е прецедент след края на войната", каза още Величков."Никога повече война! Нека никога нашите поколения не чуят грохота на бомбите. Най-ценното е мира, нека го запазим", призова доц. Величков.