Учредиха се Инициативни комитети за местен референдум в Перник

Юни 24, 2015 ПЕРНИК Новини БСП 0 2377

На проведено учредително събрание в кметство Църква, над 60 жители на кметството се подписаха и учредиха Инициативен комитет за провеждане на референдум

На проведено учредително събрание в кметство Църква, над 60 жители на кметството се подписаха и учредиха Инициативен комитет за провеждане на референдум. За председател на бе избран Румен Евлогиев. Инициативният комитет е от шест души, като един от членовете е уважаваният дългогодишен съдия от Окръжен съд Перник Георги Гусев.

Председателите на двата Инициативни комитета Изток и Църква, Ралица Андреева и Румен Евлогиев, внесоха днес в Общински съвет Перник подписите, необходими за учредяване на Инициативните комитети за провеждане на местен  референдум, заедно със жители на двете кметства. Пред медиите Румен Евлогиев  заяви, че е недопустимо едно работещо в интерес на хората кметство да затвори врати за своите жители. ”Това ще доведе до неудобство за жителите на кметство Изток и кметство Църква при изваждане на удостоверение за наследници или друг документ, който им е необходим“, допълни той. Евлогиев обясни, че сега жителите на кметство Църква спокойно могат да влязат при кмета на Църква и да споделят за всеки проблем, касаещ кметството, например изгоряла улична лампа на някоя улица. „Закривайки кметство Църква, жителите ще трябва да идват за тези незначителни проблеми при кмета на Перник”, подчерта той.

По правните въпроси позиция взеха юриста Георги Гусев и  общинският съветник от БСП и Коалиция адвокат Даниела Генадиева. Тя бе категорична, че Общински съвет Перник трябва да вземе решение четирите кметства да останат действащи такива.

Долу ръцете от кметство Изток

На 22 юни в Районен младежки дом Мошино, кметство Изток, се проведе учредително събрание за формиране на Инициативен комитет за организиране на референдум, относно бъдещето на кметство Изток, като  кметство.

Над сто жители на Изток и Мошино утвърдиха Инициативен комитет от седем души. За председател бе избрана Ралица Андреева, председател на групата съветници на БСП и коалиция. Десетки жители на кметството се изказаха категорично против закриването му. Изтъкнати бяха редица аргументи като: непосредствено административно обслужване и съотнасяне проблемите на жителите в квартала към кметството. Хората настояха сами да си избират кмета, а не някоя партия да им го спусне отгоре.

Инициаторите ще организират необходимата по закон подписка за провеждане на първия в историята на Перник местен референдум. Формулировката на въпроса, на който жителите на кметство Изток трябва да отговорят е: „Съгласни ли сте населеното място кметство Изток да съществува като кметство?”