Ерик Рангелов: Между Община Перник и браншовите организации е нужен активен контакт

Окт 09, 2015 ПЕРНИК Новини Избори 0 1700

Кандидатът на левицата се ангажира да включи техни представители в експертни съвети

Между Община Перник и браншовите организации е нужно тясно взаимодействие. Това бе темата, която детайлно обсъдиха на среща кандидатът за кмет на Перник от БСП Ерик Рангелов и членове на местното представителство на Камарата на строителите в България /КАБ/. От браншовите организации се очакват много ценни идеи, затова Рангелов прие предложението, ако бъде избран за кмет, техни представители да бъдат включени в техническите и експертни съвети, както и да влязат в състава на нарочен обществен съвет. Тук влизат и местните представителства на Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране /КИИП/ и Камарата на архитектите в България /КАБ/.
„Три мандата се опитвахме Общината да ни чуе и голямата ни болка е, че не можем да си говорим на разбираем език”, казаха строителните предприемачи. „Ако бъда избран за кмет, ще водя изключително активна работа с браншовите организации и ще поддържам тесен и постоянен контакт с тях и особено със строителите”, обяви в отговор Ерик Рангелов и допълни, че в днешно време е важно строителните фирми да имат коректен партньор в лицето на Общината.
Той смята, че е редно е пернишкият строителен бизнес да бъде подкрепен от Общината и, че има начин да бъдат защитени интересите му. От фирмите обаче се очаква да спазват стандарти и качество, както и законовите разпоредби, подчерта той.
Негатив, който създава огромно напрежение, са неразплатените задължения на Община Перник към бизнеса. По данни на финансовото министерство, към 30 юни 2015 г. необслужените дългове към фирми на Общината възлизат на над 10 милиона лева. За да бъдат фирмите в конкурентоспособно положение, местната управа трябва да реши проблема със задълженията по възможно най-бързия начин, категоричен е Рангелов.
„Смяната на властта винаги досега е водила до текучество в общинската администрация и нещата стигнаха дотам, че в момента специалисти почти не са останали”, каза председателят на КИИП Калин Рангелов. Думите му подкрепи и председателят на КАБ-Перник арх. Кирилка Цветанова, която твърди, че в Общината на партиен принцип се назначават неможещи и незнаещи хора.
Сериозни са проблемите в ТСУ. Работата е мудна, удължават се срокове, регламентирани със закон. Нужна е експедитивност, която е изключително важна за чуждестранни инвеститори, а на практика се губи много време в бюрокрация. Материята е трудна и не се усвоява, твърди арх. Цветанова.
Кандидатът за общински съветник арх. Михаил Михайлов е категоричен, че е нужен общ устройствен план /ОУП/ на Перник, както и специализирана кадастрална карта. В момента има проект за ОУП, който обаче не касае града, а периферията за евентуалното му разрастване.