Ерик Рангелов и директори на училища обсъдиха проблеми в сферата на образованието

Окт 22, 2015 ПЕРНИК Новини Избори 0 965

Проблеми в сферата на образованието обсъдиха на среща кандидатът за кмет на община Перник от БСП Ерик Рангелов и директори на училища

Проблеми в сферата на образованието обсъдиха на среща кандидатът за кмет на община Перник от БСП Ерик Рангелов и директори на училища. В дискусията взе участие и народният представител от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Валери Жаблянов.

„Общината може да се гордее с директорите си, защото в условията на делегиран бюджет постигат нещо“, каза директорът на ХІ ОУ „Елин Пелин” Емилия Плякова, която говори от името на общинската секция на СБУ. „В Перник материалната база на училищата не е реновирана 25 години“, посочи тя. Според нея няколко са училищата и детските градини, които нямаха шанса да бъдат санирани. Тя обясни, че в СОУ „Д-р Петър Берон” няма физкултурен салон и 25 години никой не е направил нищо по въпроса. Плячкова подчерта, че мечтата й е училищата да бъдат красиви и лъскави, защото децата обичат хубавите неща.

Директорката се обърна към депутата Валери Жаблянов с настояването и общинските училища да получават субсидии като държавните, както и да имат право като тях да участват с проекти за финансиране. „Ако си получаваме целевите средства навреме, ще правим така, че нещата да се случват“, каза Емилия Плякова. По нейните думи детските градини също искат да имат възможност да участват с проекти и е добре да увеличи единнят им разходен стандарт /ЕРС/. „С увеличаването на минималната работна заплата и застопоряването на ЕРС не можем да изплатим заплатите на учителите в края на годината, оплакаха се директори на детски градини“, каза още тя.

„За физкултурния салон на СОУ „Д-р Петър Берон” от няколко години насам се залагат средства, но нищо не се случва“, припомни кандидатът за общински съветник Валентин Варадинов.

Директорът на ХІІ ОУ Велин Троянов засегна въпроса с влизането на бизнеса в училищата. От 2012 г. има решение на ОбС за концесия на част от двора на училището за създаване на модерна спортна база. „Не се намери екип, който да направи нужните документи, а ОбС пък не намери лостове да принуди Общината да се размърда  и затова 3 години бяха хвърлени на вятъра“, заяви Троянов. „Вече можеше да има модерен тенис-корт, футболно игрище и съблекални“, изрази разочарованието си директорът.

Ерик Рангелов беше откровен с учителите за нерадостната финансова картина на Общината. „Огромната й задлъжнялост неминуемо ще се отрази във всички области на обществения живот“, посочи той. „Общината максимално трябва да участва с проекти по оперативните програми за реновиране на учебните сгради, каза Рангелов и подчерта“, че ако бъде избран за кмет, ще положи всички усилия пернишките училища да бъдат включени в такива проекти. „Ще приемам вашите рационални идеи за решаване и на основните, и на детайлните въпроси в учебните заведения, заяви той и подчерта, че ще създава условия на училищата, така че да се чувстват по-добре и педагозите, и децата“, каза още той.

Кандидатът за кмет обясни, че има възможност Общината да заделя средства, които да послужат за финансов стимул на училищата, които да се получават по определени критерии за успеваемост и които да се разпределят от самите представители на школските заведения.

В хода на разговора беше засегнат и новият закон за училищното образование, който неотдавна породи доста напрежение. Той подробно бе коментиран от депутата и член на парламентарната комисия по образование Валери Жаблянов. „Когато се гласуваше 16-милиардния заем, пленарната зала беше пълна, но когато гласувахме на второ четена закона за образованието имаше моменти, когато нямахме кворум“, подчерта той. Според него много от текстовете в закона са заимствани от закони извън България, но откъснати от нашата реалност. „Никой не може да каже след 5 г. какъв ще бъде броят на частните училища, които ще увиснат на държавния бюджет“, каза той  разказа за нерадостния опит в Швеция по същия въпрос. „Тогава те ще гълтат от парите на общинските учебни заведения, защото няма откъде другаде да получат средства“, каза Жаблянов. Според него единните разходни стандарти няма да помръднат.

В срещата с директорите на училища участваха кандидатите за общински съветници арх. Михаил Михайлов, Валентин Варадинов, Евелина Венкова, Милена Милошева.