Михаил Миков: Поздравявам перничани, които ни радват с цветна „Сурва” в сивата зима

Янр 29, 2016 ПЕРНИК Новини БСП 0 778

Да уважим Столицата на кукерските традиции, като станем част от големия й празник

Председателят на БСП Михаил Миков поздрави участниците в традиционния кукерски фестивал „Сурва”, който започва днес в Перник и гостите му от страната и света, които в следващите дни ще се радват на неговата цветна и шумна феерия. Лидерът на социалистите отбелязва, че най-колоритното събитие в региона и сезона за пет десетилетия се е превърнало от местен празник на пролетните обичаи във фестивал на маскарадните игри с широко международно участие и значение. 

„Сурва” е пример за това как древните традиции трябва да се съхраняват и популяризират, защото само ако познаваме и уважаваме миналото си, ще имаме бъдеще като самобитен балкански и европейски народ, подчертава Миков. По думите му на гордостта и уважението на перничани към традицията дължим съхранението на обичая – в началото на всяка нова година да прогоним злото и да се заредим с надежда в очакване на пролетното настроение и оживление. „С фестивала на сурвакарите и кукерите се гордеем и всички българи, защото той привлича гости и участници от цяла България, от съседни и по-далечни страни и ги запознава с уникалността на българското фолклорно наследство”, пише във Фейсбук председателят на БСП.  

„Да поздравим всички участници в „Сурва”, които и тази година, убеден съм, ще ни зарадват с истинска феерия от цветове и звуци, толкова жадувана в сивотата на българската зима, във всеки смисъл на това понятие. Нека уважим Европейската столица на сурвакарските и кукерските традиции, като станем част от големия й празник!”, призовава лидерът на левицата.