Стотици социалисти отпразнуваха 72 години от 9.IX.1944 и 111 години социалистическо движение – Брезник

Българските социалисти никога няма да забравят датата девети септември и хората, чиито имена са изписани на стотиците паметници из цяла България

Стотици социалисти се събраха днес на партизанския паметник в с. Красава – общ. Брезник за да отпразнуват 72-та годишнина 9.IX.1944 г. и 111 години социалистическо движение – Брезник. Гости на събитието бяха членовете на ИБ на БСП Бриго Аспарухов и народният представител Валери Жаблянов, народният представител от БСП лява България Михаил Миков, председателят на ОБлС на БСП - Перник Станислав Владимиров, неговият заместник Валентин Петков, председателите на ОбС на БСП – Перник и Радомир – Кирил Леонов и Георги Георгиев , както и партизанинът от Брезнишкия партизански отряд – Кръстьо Джерманов. Бе прочетен и поздравителен адрес от председателят на НС на БСП – Корнелия Нинова. 
Пред събралите се над 300 социалисти председателят на ОбС на БСП – Брезник- Венета Петрова изнесе доклад по случай 111-та годишнина на на организацията, като заяви, че идеите на българските социалисти за свобода и равенство не са се променили през всичките тези години и отговарят на желанието на хората за по-добър живот. Тя припомни и саможертвата на стотиците млади партизани от Брезнишкия и Трънския партизански отряди, на младата учителка Елена Георгиева и нейният баща, които са зверски убити, на партизаните Неделко Савов и Негрит Кузманов, които са съсечени в Брезник. Венета Петрова благодари на всички присъстващи, за това, че през всичките години след 1989 г. са запазили идеите на тези млади хора, част от които са отдали живота си в името на другите.
Народният представител от БСП лява България и член на ИБ на БСП – Валери Жаблянов заяви, че 9 септември е наредил българския народ на страната на мира, на свободните народи и на достиженията на европейската цивилизация. „Нашите партизани, нелегални и ятаци проявиха чувство за национално самосъхранение, свобода и човешко достойнство и извоюваха победата на 9-и септември заедно с армиите на антихитлеристката коалиция“, каза още народният представител.Той бе категоричен, че тази дата е и пример за национално обединение на българския народ и е отворила вратите за огромния икономически подем на България. Народният представител добави, че и след десетилетия тази дата ще остане една от най-светлите в историята на българския народ. 
Бриго Аспарухов – член на ИБ на БСП заяви, че българските социалисти никога няма да забравят датата девети септември и хората, чиито имена са изписани на стотиците паметници из цяла България и които са се борили за своята мечта, постигната с цената на своите  животи. „Нашият дълг е да пазим тяхната памет и да я предаваме на следващите поколения“, категоричен бе той. Социалистът добави, че въпреки, че мечтата на стотиците участници в антифашистката борба е продължила само 45 години ние трябва да продължим да мечтаем, защото, по думите му социалистическата идея ще продължава да е актуална и един ден ще се възроди отново навсякъде. 
Народният представител от ПГ на БСП лява България – Михаил Миков каза, че когато празнуваме годишнината от 9 септември трябва да си представим, как е изглеждала България в онези дни. „Онази, ликуващата България, която посреща своите дъщери и синове оцелели в една неравна борба с фашистката власт, която за назидание е била готова дори да овеси телата на убитите младежи на публични места, защото се е страхувала от тях“, добави той. По думите му, днес, когато много хора се опитват да очернят този празник това е страх от историята и хората, които го празнуват всяка година. Миков бе категоричен, че девети септември е кулминацията на борбата на всички социалисти и комунисти в България.

Преди началото на тържеството социалистите положиха венци и цветя на паметника на Елена Георгиева и паметника на пратизаните от Брезнишкия партизански отряд.