Георги Свиленски в Перник: Мандатът на правителството е към края си. ГЕРБ си отиват

Nov 01, 2018 ПЕРНИК Новини Избори 0 1550

Перничани дадоха своите предложения за „Визия за България“

Конферентната зала на Двореца на културата в Перник трудно събра 250-те перничани, които искаха да чуят предложенията на левицата във „Визия за България“. Жителите на града зададоха своите въпроси, свързани с темите, заложени в документа на левицата, като поискаха в раздела за екологията да бъде включена и забраната за горене на RDF в България. „Вече няколко месеца различни инвеститори се опитват да получат разрешение за горене на RDF – пресовани отпадъци, на територията на община Перник, това ще доведе до завишаване на нивата на запрашеност на и без това мръсния въздух в града“, обясниха представители на инициативен комитет против горенето на отпадъци. Учители заявиха, че подкрепят предложенията на левицата за един учебник по предмет и се обявиха против подмяната на българската история. „Искаме качествено образование, искаме спортът да бъде част от живота на младите хора, искаме да бъде спряно „изтичането на мозъци“ от страната ни, искаме реален контрол върху здравеопазването и образованието“, заявиха млади хора, присъстващи в залата.

Зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Георги Свиленски заяви, че мандатът на правителството е към края си и ГЕРБ си отиват. „БСП започна да води разговора за бъдещето, за Визията за развитие на България навреме и показахме алтернативата на това управление, което съсипа страната ни“, каза Свиленски. Той отбеляза, че преди три месеца левицата е започнала да води този разговор, защото социалистите искат да направят промяна и БСП да управлява с подкрепата и енергията на всички български граждани.

„Демографската катастрофа в България е темата на темите и най-големият проблем пред нашата страна“. Това каза народният представител от ПГ на „БСП за България“ Станислав Владимиров. Затова и „Визия за България" е ориентирана в тази посока- с цел да се предотврати демографската катастрофа, която обезкърви държавата ни. Владимиров обясни, че през миналата година са родени 57 000 деца, а починалите българи са около 109 000. Той добави, че на практика за миналата година в България е изчезнал един областен град и то, ако не се включват заминалите в чужбина. „С доходите, в момента, в нашата страна, и с отворения трудов пазар, много трудно можем да задържим активното, младото поколение тук. Защото разликата във възнагражденията е в пъти. Често се чува и от премиера, и от други управляващи да казват, че ние сме настигнали Гърция по икономическо развитие, че сме настигнали Чехия отдавна, че едва ли не гоним Германия, няма нищо такова" - коментира Станислав Владимиров.Той добави, че тези държави се развиват с много бързи темпове за разлика от България.

„Всички виждаме дисбаланса в развитието на регионите, който се е получил заради концентрацията на ресурси в 4-5 основни града"-коментира Любомир Бонев. Той допълни, че останалата част от страната изостава в икономическо, социално, образователно отношение. „Визия за България", в частта си за регионална политика, изцяло залага на нов подход и начин на управление на регионите. Тоест, говори се за децентрализация. "Всички виждаме и го усещаме- как с едни министерски постановления се разпределят колосални суми по неясни критерии. Дават 2,5 милиона лева за канализация в населено място с 80 души, а в същото време цели областни центрове, областни градове не получават средства“, каза още Любомир Бонев.

„Нека  „Визия за България“ да бъде модел, към който да се стремим, за да постигнем промяната. Промяната е нужна заради действията на управляващите, които вече 10 години пренебрегват нуждите на всички българи“, заяви народният представител Таско Ерменков. Той добави, че всички вече знаят, какво е състоянието на икономиката, енергетиката, селското стопанство и други отрасли – всичко е съсипано. „Когато говорим за екология и чист въздух, политиката трябва да бъде насочена към контрол на централите, работещи на въглища и развитието на ядрената енергетика“, каза още Ерменков.Той добави, че атомната енергетика у нас трябва да продължава да се развива , а не блоковете на АЕЦ Козлодуй да се затварят постепено

„Голямата задача на БСП, в момента, е обсъжданията на Визията в цялата страна да бъдат събрани в един работещ документ“, заяви Валери Жаблянов. Той каза още, че в България частната собственост върху важните отрасли е почти 90% и държавата няма почти никакви позиции в развитието на икономиката. Жаблянов добави, че страната ни не само е на последно място във всички положителни класации, но и сегашното управление няма идея как да направи така, че да излезем напред. Жаблянов е уверен, че БСП е единствената политическа опора на ограбения български гражданин.