Жители на Ковачевци и Земен към детутатите от БСП: Върнете държавата на хората

Nov 23, 2018 ПЕРНИК Новини Избори 0 1718

23.11.2018

„ Държавата трябва да влезе  в основните отрасли на икономиката, но тя трябва и да създава условия за инвестиции, особено  в малките населени места“, казаха жители на община Ковачевци на среща  с народните представители от ПГ на „БСП за България“ Станислав Владимиров, инж. Любомир Бонев, Донка Симеонова, Димитър Георгиев и Радослав Стойчев. Те предложиха във „Визия за България“ да бъдат включени гарантирани транспортни линии за малките населени места и общини. Ж"Направете така, че тя да стане отново майка на децата си, а не да им бъде мащеха, върнете я на хората", призоваха жители на малката община. 

Хората от град Земен предложиха във „Визия за България“ да бъде включен раздел „Развитие на Спорта“, в който да има мерки за поощряване на младите хора да спортуват. Те добавиха, че демографската катастрофа в малките населени места е достигнала своя пик и ако не се вземат реални мерки, процесът скоро ще стане необратим. „Вместо да се дават стотици милиони левове за огромен футболен стадион, който не се ползва  и плуван басейн, който в момента е пълен с вода от реката, в Земен е нужно да се направят инвестиции за подобряване на бита на хората“, каза жител на града.

„Моделът на здравеопазването в България е изчерпан и сбъркан. Ако искаме качествено здравеопазване, трябва да извадим пазара от него. Точно това предлага „Визия за България“. Не може частните болници, до които имат достъп само хората с големи финансови възможности, да използват публични ресурси“. Това каза народният представител Станислав Владимиров. Той добави, че за последните 20 години нацията ни е намаляла с над 1.5 млн. души, въпреки това, парите, които се отделят за здравеопазване стават все повече и повече.  Владимиров каза още, че в голяма част от страната хората не получават адекватно здравеопазване, за съжаление така е и в област Перник. Народният представител обясни, че малките общини са изключително ощетени след затварянето на общинските болници. „Не може за две общини – Земен и Ковачевци да има само една линейка, а хората да не могат да бъдат лекувани адекватно и диагностицирани на място, а да трябва да пътуват до Перник, повече от 50 км., за да стигнат до специалист“, коментира Станислав Владимиров.

„Най-големият проблем в България в момента е демографията. Всъщност, страната  вече се намира  в демографска смърт. Затова БСП повдига темата не в предизборна кампания, а сега, когато можем да я обсъдим и да поискаме конкретни мерки”, отбеляза народният представител Любомир Бонев. По думите му част от мерките за справяне с проблема минават през подпомагане на младите работещи семейства. Той добави, че БСП предлага еднократна помощ от 6400 лв. за раждане на второ и трето дете, семейно подоходно облагане, намаляване на ДДС на хранителни продукти от  първа необходимост и хляба, детските храни и лекарствата.

 Народният представител Донка Симеонова коментира, че българското образование е доведено до там, че трябва, вместо да говорим за модернизирането му, да се борим за спасяването на българското училище. Тя обясни, че от училищата всяка година отпадат около 14% от учениците, а с новия закон за училищно образование проблемът не се решава. „За съжалените той се задълбочава, защото учителите, вместо да обучават децата, трябва да пишат стотици документи и са превърнати в администратори“, обясни още Симеонова. Тя каза още, че мерките за оздравяване на образователната система и запазването на училищата в малките населени места са широко застъпени във Визията и могат да бъдат изпълнени.

„Визия за България“ предлага да бъде въведена ефективна децентрализация, за да стигат парите по-лесно до малките общини и населени места – като вашето и да се разходват ефективно“, каза депутатът от левицата Радослав Стойчев. Той добави, че по искане на кметовете на малки населени места, левицата е направила предложение, те да имат собствени бюджети,  за да могат да работят ефективно.   По време на срещата депутатът Димитър Георгиев представи приоритетите на Визията в земеделието.