Станислав Владимиров: Нямам ангажимент пред нито един бизнесмен, а само пред перничани и това ми дава свобода за работа

Nov 07, 2019 ПЕРНИК Новини БСП 0 707

07.11.2019 г.

„Ситуацията с язовир „Студена“ бе подценена и предизборният период забави  решаването на проблема. Ако имаше реакция по- рано,  можехме да отидем на по-мек вариант на режим на водоподаване, който да се усети по-безболезнено, а не да се чудим- всеки ден ли ще имаме вода или през ден“. Това коментира новоизбраният кмет на  Перник Станислав Владимиров пред БТВ. Той заяви, че   големият въпрос обаче е- защо перничани не са уведомени официално от общината, че има толкова голям проблем. Владимиров припомни, че е   поставил въпроса за намаленото количество на водата преди повече от 2 месеца от парламентарната трибуна. „Тогава исках конкретни отговори от министър Петя Аврамова-  дали ВиК дружеството се управлява правилно и дали управителят му има нужната квалификация, но не получих такива. Още тогава, когато обемът на водата в язовира достигна 10 млн. м3, светна червената лампа, че ако продължи това засушаване ще се изправим пред огромна и тежка криза. Но не бяха предприети необходимите мерки“, заяви Владимиров. Кметът на Перник коментира още, че не симпатизира на политици и високопоставени чиновници, които правят захаросан ПР за себе си, но не предприемат болезнени мерки, които се оказват правилни. „Не приемам оправданието за засушаването, защото поисках информация от БАН и оттам отговориха, че през месец юни в с. Чуйпетловно, което е във  водосборната зона на язовира, са паднали 135 литра м2 дъжд. Това спрямо предходни години е добро количество, но засушаването е от месеците август, септември и октомври“, обяви той.

Станислав Владимиров бе категоричен, че е важно е да се разбере- поддържан ли е язовирът на определени нива през пролетта и в началото на лятото, за да бъде извършен ремонтът на стената по сухия способ. 

„Чистотата и качеството на въздуха в Перник е голяма тема и аз няма да направя нито крачка встрани от този проблем.  Засега „Топлофикация – Перник“ промени искането си да гори отпадъци, там би трябвало да се горят само въглища“, коментира още Станислав Владимиров във връзка с проблема с качеството на въздуха в Перник. Той бе категоричен, че ще следи  този проблем изкъсо и няма да прави никакви компромиси. „На този етап не съм видял нито един собственик на ТЕЦ в България да е готов да направи инвестиции, така че горенето на отпадъци и биомаса да не замърсява въздуха“, коментира той.

Станислав Владимиров каза още, че едно от основните неща, върху които ще стъпи за ускорено развитие на Перник е подобряването на икономическата ситуация и създаване на по-добри условия за стопанска дейност на територията на общината. Той добави, че така част от перничани ще остават да работят в града си и няма всяка сутрин да пътуват до столицата. „За да се подобри транспортът между Перник и София, ще търся оптималния вариант за подобряване на услугата заедно с транспорнтите фирми и кмета на Столична община“, добави кметът на Перник. Той коментира още, че перничани имат огромни очаквания за решаване на всички проблеми, които стоят пред тях и развиване на възможностите, които общината има. „Това, че нямам ангажимент пред нито един бизнесмен, а само пред перничани, ми дава огромна свобода за работа. В общинския съвет, за съжаление, бизнес интересите надделяха, но се надявам те като перничани да подкрепят идеите ми за бързо развитие на Перник, защото и те ще имат подкрепата ми за добрите си предложения“, заяви още Владимиров. Той обяви, че ще направи одит на досегашното управление, защото всеки кмет трябва да знае на какво стъпва.