Кметът на Перник вдига такса смет с 800 %. Изпълнителното бюро на БСП се разграничава от това решение

Позиция на ИБ на БСП

Изпълнителното бюро на БСП се разграничава от поредното решение на кмета на Перник Станислав Владимиров, което е в противоречие със социалната политика на Партията и предизборната платформа за местни избори. Каквото от БСП се обещава в опозиция, трябва да се изпълнява и в управление.

По предложение на кмета е увеличена такса смет в селата от 2.5 промила на 19.6, което представлява близо 800 процента. За нас това е недопустим ръст и особено в сегашния момент на криза и увеличаваща се бедност. Такова увеличение е и неефективно. То само ще направи несъбираемостта на задължения към общината още по-голяма поради невъзможността на хората да ги платят. То не почива и на никаква законова логика. Новата такса смет би трябвало да отчита 6.5 % ръст на минималната работна заплата и отчисленията по чл.60-64 от Закона за отпадъците.

Подобни действия са в разрез с политиката, която БСП винаги сме отстоявали - за  социална солидарност и подкрепа на нуждаещите се. Категорично се разграничаваме от тях и настояваме решението да бъде преразгледано.

Позиция на ИБ на НС на БСП е приета след сигнали от жители на селата от община Перник на 18.12.2020 г.