Евдокия Асенова, трета в листата на БСП в Перник: Всеки от нас ще работи с отговорност, компетентност, почтеност и с грижа за хората.

27.03.2021г.

 Евдокия Славчова Асенова е на трето място в предизборната листа на „БСП за България“ в 14 пернишки МИР. Родена е в Радомир. Завършила  СУ ”Св. Климент Охридски”. Притежава магистърска степен по специалностите „ Начална училищна педагогика” и „Публична администрация”, както и допълнителна квалификация по ”Политически мениджмънт” от НБУ. Има дългогодишен професионален опит като начален учител в родния си град и като сугестопедагог в частното училище „Артис” в София. Работила като заместник-кмет на Община Радомир с ресор „ Хуманитарни дейности.” Била е общински съветник в Радомир и народен представител в 42-то  и в 44-то НС.

  • Как изглежда България в края на третия мандат на Борисов?

В края на третия мандат на Борисов България е тревожна и разделена почти толкова, колкото беше през деветдесетте години. Няма тема, по която обществото ни да не е раздирано от противоречиви мнения – „за” и „против” протестите, маските, ваксините, дистанционното обучение, противоепидемичните мерки, дори датата но изборите предизвика разделение. Откакто управлява ГЕРБ надписът на сградата на Народното събрание „Съединението прави силата” е само лозунг без съдържание.

  • Каква е алтернативата? Ще повярват ли хората в нея?

Докарали сме се до там, че хората вече нямат доверие нито на управляващите, нито на опозицията. Партиите са делегитимирани пред обществото. Цяло лято имаше протести срещу модела на управление, срещу погазването на конституционните разпоредби и законовия произвол на управляващите. А всъщност няма по-демократично от парламентарното управление. Политическите партии са длъжни да си върнат обществената легитимация и да покажат, че борейки се за властта, го правят с мисъл за добруването на хората. „БСП за България” четири години в 44-то Народно събрание беше последователна, парламентарна опозиция и отстояваше интересите на гражданите. В момента сме единствената формация, която може да свали ГЕРБ от власт и да предложи алтернативен начин на управление. Управление, при което се спазват конституционните принципи за демократична, правова и социална държава. Управление, с което да върнем авторитета и силата на институциите, морала в политиката и върховенството на закона.

  • Професионалната ви кариера е в образователната сфера. Метафорично казано, има ли пандемия в образованието и каква е ваксината?

В момент на здравна криза образователната ни система реагира адекватно. Учителите показаха професионализъм и отговорност, въпреки първоначалните трудности при преминаването към дистанционна форма на обучение. Друг е въпросът колко е ефективна тя от гледна точка на качеството на учебно-възпитателния процес. Всички сме убедени, че няма по-ефективна форма от присъствената. Учениците, учителите и родителите са подложени на неимоверен стрес. Психологическите проблеми, които се появяват вследствие обучението от дистанция, и социалната изолация са не по-малко опасни от коронавируса. Втора поред учебна година ученето от вкъщи е пагубно за нашите ученици. Натрупаните пропуски в знанията и уменията трудно ще бъдат компенсирани. И накрая се връщам към метафората от въпроса - за да не допуснем „пандемия” и в образованието, „ваксината” е Министерството на образованието и науката спешно да предприеме мерки за връщане в училище с подходящи противоепидемични мерки, които да пазят здравето на учителите и учениците.

  • Неизбежен е въпросът като към действащ депутат - кои предизборни обещания изпълнихте лично вие и парламентарната група на БСП в отиващия си мандат?

Положих клетва като народен представител в последната година от мандата на 44-то Народно събрание. През цялото време в работата си, заедно с колегите, съм отстоявала интересите на гражданите на областта. Чрез парламентарния контрол съм поставяла въпроси, свързани с местни проблеми, сред които са водоснабдяването в Перник и Радомир, управлението на водния сектор и развитието на региона. С Любомир Бонев се противопоставихме на закриването на РИОСВ-Перник. Успяхме да извоюваме компенсации за родителите, чиито деца не намират място в детските градини. Цялата ми парламентарна дейност може да бъде проследена на страницата на НС и в отчета, който е достъпен за всички, и в социалните мрежи.

  • С какво може да помогнете на вашите съграждани от Радомир, а и на цялата Пернишка област, ако отново спечелите доверието им да ги представлявате в Парламента?

Пернишка област е сред областите, които най-много бяха засегнати от водната криза. Нейното преодоляване е свързано с огромни инвестиции във В и К сектора и законодателни промени, които да доведат до оптимално управление на водите с оглед превенция от наводнения и осигуряване на вода за битови нужди и напояване през ”сухите месеци”. Тук се включва и стимулирането на повторното използване на отпадъчните води за напояване и индустрията. Друг ключов проблем е чистотата на въздуха. Ще работя за законодателни инициативи и в тази посока. Съвместно с местните власти е необходимо да се създаде добра законодателна база за създаването на благоприятни условия за инвестиции и разкриване на работни места в нови и модерни производства. Така гражданите в активна възрастще имат възможност да се реализират професионално в региона. Не на последно място са инициативи в областта на образованието и културата, за да се съхраняват и популяризират добрите традициина Пернишко.

  • Ако трябва с няколко думи или девиз да мотивирате хората да гласуват за листата на БСП в 14 пернишки МИР, какви ще са те?

„БСП за България” в Пернишко участва в тези избори с балансиран, мотивиран и подготвен за победа отбор. Всеки от нас, който получи доверието на гражданите на област Перник, ще работи с отговорност, компетентност и почтеност, с грижа за хората.