БСП предлага разходите за култура да достигнат 1% от БВП

01.11.2021 г.

"Хората на изкуството и културата сте будители и ние имаме нужда от вас. За да се развива българската култура и духовност, трябва да има разумни и смели решения. Ще предложим разходите за развитие на българската култура да достигнат 1% от БВП за следващата година." - това каза на срещата си с представители на културните и образователни среди в Перник, водачът на листата на коалиция "БСП за България" в региона Стоян Мирчев. Срещата беше по повод Деня на българските будители. "На всички вас, които палите искрата на любовта към знанието, пожелавам да сте здрави и със същия силен дух, който ни показва пътя, по който да вървим." - обърна се към присъстващите Стоян Мирчев. В разговорите взеха участие областният председател на БСП Валентин Петков, както и председателят на общинската организация на партията в Перник - Стефан Кръстев.

"Ние сме за равен достъп до качествено образование и по-сериозни инвестиции на държавата както в образователната сфера, така и като помощ за семействата с ученици", каза още Стоян Мирчев. Според него трябва да се преразгледа съдържанието на учебниците, защото то не отговаря на възможностите на учениците, като особено важни са предметите история и български език и литература, които имат решаваща роля в патриотично възпитание на децата.

По думите на Мирчев трябва да се възобнови работата по изготвяне и приемане на Национална стратегия за развитие на българската култура. "Ще настояваме и за увеличение на заплатите на учители, преподаватели във висши училища и научни работници в БАН, съобразено с високата инфлация." - подчерта още той. Беше обсъден и въпросът с прилагането на работещ и действащ план за работа с ромските деца в рамките на дистанционното обучение, включващ реални дейности на всички институции, ангажирани с проблема.