page pernik.bsp.bg radomir

Радомир е средновековен град, изграден над праисторическо, антично селище и некропол. Населението е с будно национално съзнание. Първото килийно училище в общината се открива през 1826 г. в с. Радибош. В гр. Радомир учебното дело датира от 1868 г. През 30-те години на 19 век от тук минава френският геолог Ами Буе, който описва Радомир като малко градче с не повече от 2000 - 3000 жители по-скоро приличащо на село. Над площада, който е малко наклонен, се намира конакът на Мюселим с харема и градините му, обградени със стени. На самия площад има добре уредена странноприемница, държана от един грък от Янина.

В Руско-турската война от 1877–1878 г. вземат участие 25 опълченци от Радомирско. Последен знаменосец на Самарското знаме е Никола Корчев, родом от с. Долна Диканя, Радомирско. След освобождението знамето е донесено в гр. Радомир от установилата се тук Трета опълченска дружина и се съхранява в радомирските казарми до 1882 г.

Българската армия в Радомир, юни 1913 г.

При избухването на Балканската война през 1912 година четиринадесет души от града са доброволци в Македоно-одринското опълчение.

През 1918 г. гр. Радомир става център на Войнишкото въстание. Оттук на 27 септември 1918 г. България за първи път е провъзгласена за република. На 10 януари 1944 г. след въздушен бой на български и немски изтребители с 280 самолета - 180 англо-американски бомбардировачи и 100 изтребителя, в който са свалени 8 "летящи крепости" и 3 изтребителя, при Радомир e свален и загива кап. Герхард Венгел.

В община Радомир има 13 учебни заведения, 3 детски градини, 25 читалища, 1 младежки дом, три музейни експозиции Град Радомир с неговите предприятия от леката и най-вече тежката промишленост е част от Софиийско-Пернишко-Радомирският комплекс, който осигурява над 20% от промишлената продукция на страната.

 

Председател на ОбС на БСП – Радомир

Георги Георгиев

МО – Радомир

Ясен Екатеринов – Председател

ОЖС Радомир:

Елена Николова Янкова – Председател

Движение на Ветераните в БСП – Радомир

Славчо Златков - Председател

Общински съветници на БСП

  • Красимир Борисов
  • Стефан Андонов

Кметове на кметства

  • с. Дебели лаг - Роза Кръстева
  • с. Извор - Мария Манова
  • с. Прибой - Кирил Цветков
  • с. Старо село - Петър Мтрин

В състава на общинската организация влизат тридесет и осем Основни партийни организации. Численост на общинската организация към 31.12.2013г. – 405 души

Партийна дейност

 Партийната организация на БСП – Радомир води организационен живот, редовно се включва в областни и национални мероприятия.

Адрес: обл. Перник, общ. Радомир, гр. Радомир, пл. „Свобода” №4, ет.3

Тел. за връзка: 0887888105

e-mail: bsp_radomir@abv.bg

АнкетаВиж всички анкети

Видео

БСП в социалната мрежа

СъбитияВиж всички събития

Документи