page pernik.bsp.bg zemen

Земен се намира в планински район в югозападна България. Разположен е на 70 км. от София, почти по средата между Радомир и Кюстендил. Разположен е на двата бряга на река Струма, в малка котловина, която е предверие на Земенския пролом.

Старото му име е Белово. Името Земен е било дадено отначало само на железопътната гара, построена в неговото землище, а през 1925 година и село Белово е преименувано на село Земен. Предложителите на това наименование са имали предвид да се възроди и запази името на средновековния Землънград, който е съществувал недалеч от мястото на сегашния град Земен в пролома на Струма. От 1974 година Земен е обявен за град и сега е териториално-административен център на Земенската община от Пернишка област.

Земен се характеризира с много разнообразен релеф – предимно планински. Землището му е оградено от изток и от юг от Риша планина (част от Конявската планина), на запад от Земенската планина и на север от Рудините. Риша планина е най-високата в околността със своя връх - 1442 м., а след нея е връх "Тичък" (най-високия в Земенската планина - 1294м.) и "Силни връх", висок 1244м. Територията на общината е разположена в планинската и полупланинска част на Югозападна България. През землището му протича река Струма. Планините около Земен и горите в тях са значителен фактор за състоянието на климата, водите, птиците и дивите сухоземни животни и всички останали организми.

Земенски манастир „Св. Йоан Богослов“ е разположен непосредствено до град Земен на около 17 км. от международния път от София за Кюстендил и Гюешево. Намира се в красива местност в полите на Конявската планина, в близост до Земенския пролом по поречието на р. Струма.

В полите на североизточния склон на Риша планина на красива тераса е сгушен уникален бисер – един от най-ценните паметници на Средновековието – Земенският манастир „Св. Йоан Богослов”. До манастира бълбукат кристалните води на голям извор. Намиращ се само на около 80 км. от гр. София, близо до гр. Земен в полите на Конявската планина, Земенският манастир омагьосва със своето безвремие и красота. Той не е голям и толкова известен като Рилския манастир или като Бачковския, но също като тях крие неподозирани тайни и съкровища в себе си. В него има магия, история, вяра. На 9 август 1909г. тържествено се открива жп гара Земен. Много столичани и културни дейци посещават Земенско и откриват уникалността на Земенския манастир, на прекрасните му стенописи, дело на незнаен местен художник от Средновековието.

 

Председател на ОбС на БСП – Земен 

Монка Стойнева

Общински съветници на БСП

  • Монка Стойнева
  • Здравка Почекайна 
  • Стефан Апостолов
  • Никола Искренов

МО – Земен

Слави Димитров – Председател

ОЖС Земен:

Монка Иванова Стойнева-Председател

Движение на Ветераните в БСП – Земен

Асен Арсов - Председател

 

Партийна дейност

     В състава на общинската организация на БСП – Земен влизат шестнадесет Основни партийни организации. Численост на общинската организация към 31.12.2013г. – 97 души.

     От 2003 г. до 2007 г. е избран Стефан Стоянов – избигнат от БСП. През периода са реализирани два читалищни проекта по оперативни програми.

     През настоящия мандат, групата съветници от БСП има активно опозиционно поведение, относно опити за злоупотреби със средства от оперативни програми и капиталови разходи. Вследствие на работата на групата е активизирана работата на постоянните комисии в ОбС – Земен и е завишен контрола по разходването на бюджета.

     Партийната организация на БСП – Земен води организационен живот, редовно се включва в областни и национални мероприятия.

АнкетаВиж всички анкети

Видео

БСП в социалната мрежа

СъбитияВиж всички събития

Документи