Станислав Владимиров : Стратегическите проблеми в България висят във въздуха

Сеп 05, 2019 Новини БСП в медиите 0 1665

05.09.2019

„Стратегическите проблеми в България висят във въздуха. Вчера президентът премерено насочи вниманието на НС по големите проблеми, които политическата класа трябва да дебатира и управляващите трябва да решават."  Това заяви народният представител от ПГ на "БСП за България" Станислав Владимиров по БНТ. Той коментира, че е добър сигнал, че вчера Румен Радев уважи откриването на Народното събрание. „Още по-добре щеше да бъде, ако и Борисов присъстваше в пленарната зала”, коментира Владимиров и припомни,  че  премиерът не присъства на разгорещените дебати по големите проблеми.   

„Управляващите за пореден път не са разбрали думите на  Радев. Президентът не за първи път говори  за задкулисието, което хората усещат. Не в президенството се разпределят огромни средства от бюджета. Където има големи ресурси, там се генерира корупцията. Проблемите са в изпълнителната власт, където се генерират огромно средства  и където винаги има съмнения как тези пари биват разпределяни, как се вземат решения и кой стои зад тях”, изрази мнение Станислав Владимиров. Той  подчерта, че  това е един от големите проблеми на страната. „ Това отблъсква инвеститорите и сме в едно  инвестиционно дъно през последните години. През 2009 година бяха 18 милиарда, а за изминалата година са  1 милиард и 800 милиона. Парите, които  изпращат българите в чужбина в  момента превишават преките чуждестранни инвестиции”, припомни Владимиров. Относно предложението на Румен Радев  премиерът да се отчита всеки месец в Народното събрание , народният представител изрази мнение, че това би повишило доверието в институциите.

„Доста често ставаме свидетели как Борисов раздава огромни суми от прозореца на автомобила си. Това не е нормално в парламентарна република”, заяви Владимиров. Той изрази опасения, че е възможно излишъкът от бюджета да се генерира изкуствено : „Ние имаме съмнения, че се залагат занижени параметри, за да може Борисов само с подписа си да разпределя огромни средства по непрозрачен начин. Това е механизмът, по който той държи местната власт”. Станислав Владимиров завърши, че се надява  в управляващите да има разум и да се тръгне  към  децентрализация, за да има възможност новоизбраните кметове да решават огромните проблеми, които са в местната власт.