Иван Димитров: Не само аз, цялата листа подаваме ръка на всеки и ще работим в интерес на хората от областта и държавата

Иван Димитров - седми в листата на Коалиция „БСП за България” в 14 Пернишки многомандатен избирателен район

Без съмнение той е с най-богатата професионална биография. Има впечатляваща управленска кариера на различни нива както в местната, така и в централната власт. Преминал през изпитанията на преломното време, което наричаме „преход”. Изпитал и меда, и жилото на този драматичен период от новата история на България. В годините на своята житейска зрялост отново дръзва да се бори с предизвикателствата на времето. И отново – с неизменната бюлетина на БСП - партията, с която е кръвно свързан четири десетилетия.

Иван Димитров е роден в гр. Земен през 1960 г. Отбраната, националната сигурност, административното управление са го привличали още от младежките му години. Днес е магистър по икономика на отбраната, завършил в УНСС. Има още една магистърска степен – публична администрация в СУ „Св. Климент Охридски” и Югозападния университет. Доктор по военна логистика във Военната академия „Г.С. Раковски”.

Трудовия си път започва във фирма „Стомана” в началото на 80-те години на миналия век. Изминава всички етапи на кариерата – от контрольор „Специално производство” до началник направление „Ред и сигурност”.  Управител на търговско дружество „Стомана Секюрити”. ООД.

Името на Иван Димитров е добре позната в политическия живот на града и областта. През 2003 г. става общински съветник в Перник, естествено от листата на БСП. Две години по-късно правителството на Сергей Станишев го назначава за областен управител на Пернишка област, където остава до края на мандата през 2009 г. След това за известно време е регионален директор на „Български пощи”. През 2010 г. Общинският съвет в Перник го избира за управител на търговско дружество „Комуналстрой”. 

Иван Димитров доказва управленските си качества и в сферата на отбраната. Четири години – 2013-2017г. – е директор на търговско дружество МОБА към Министерството на отбраната, а след това – на „Армстрой”. Днес отново е управител на „Стомана Секюрити”.

За богатата си трудова кариера Иван Димитров е награждаван многократно. Особено ценни за него са наградите от Георги Първанов – президент  на Република България и от министъра на отбраната  Ангел Найденов.

Господин Димитров, с какво можете да бъдете полезен не само на вашите колеги от предизборната листа на БСП в 14 избирателен район, но и на партията?

- Като бивш областен управител познавам чудесно проблемите на населените места в нашата област. Има редица неща, които чакат своето решение вече десетилетия. По някои от тях се е работило във времето, на други времето идва сега. Имам огромен опит като ръководител на различни звена както в производството, така и в администрацията. Като общински съветник бях председател на комисията по общинска собственост. Работил съм и в сферата на екологията – един деликатен проблем за перничани. Моя професионална тръпка е националната сигурност, опитът ми в тази сфера също не е за пренебрегване.

Мнозина перничани още Ви помнят като областен управител. А Вие какво помните от тоя период?

- Помня какво направихме заедно с депутатите от БСП. Реновирани бяха 240 км пътища в областта. Тук се включват пътищата  Перник-Радомир  и Перник-Ковачевци. Завършихме телефонизацията на Трънския край. Не знам дали помните, че дотогава по селата там се използваха телефони тип „манивела”. Закупени бяха нови линейки за Спешното. Акредитирани бяха всички общински болници по това време. Довършена и пусната бе новата сграда на Регионалната дирекция на МВР. Може да съм пропуснал нещо, но се надявам хората да го помнят.

С какъв личен девиз тръгвате към хората в тази кампания?

- Девизът ми е стар, от времето, когато пак съм ходил по кампании: „Доверие за доверие”. Не само аз, цялата  листа подаваме ръка на всеки и ще работим в интерес на хората от областта и държавата. Може да звучи тривиално, но ние сме хора, за които думите значат дела. И ще го докажем!