Василена Василева, осма в предизборната листа на „БСП за България” в 14 пернишки МИР: Моят девиз, с който влизам в политическата битка, е: „ Аз съм една от Вас”

17.03.2021г.

Василена Петрова Василева е на осмо място в предизборната листа на „БСП за България” в 14 пернишки МИР. Родена е в град Брезник.  Завършила е Професионалната гимназия по икономика -  гр. Перник, специалност „ Застрахователно и осигурително дело”, придобита трета степен на професионална  квалификация по професия „Финансист”.  Висшето си образование завършва във  ВСУ „ Черноризец Храбър”, специалност „Компютърни мрежи”, професия „ Проектант на компютърни мрежи”. Професионалната й кариера започва като преподавател, каквато работи и в момента в СУ” Васил Левски” - гр. Брезник.

Какво е самочувствието на младия човек в провинциалния град, какъвто е Брезник?

Провинцията се задушава от проблеми, малкият град  вече не предлага нищо на младите си обитатели. Навсякъде си личат разрухата и обезлюдяването.Основните проблеми пред младите хора  са липсата на доходи и на добра перспектива. Много е трудна професионалната реализация и младите специалисти са принудени да емигрират. Културното ниво пада, не се създават необходимите условия за спорт. Нормални пътища няма. Здравеопазването е на критично ниско ниво. Лекарите в малкия град са дефицит, нови не постъпват. Специализирана медицинска помощ липсва. Хората не са същите, променени са.
Безработицата, бедността и застоят на средата потискат самочувствието им.

Има ли надежда за промяна?

Надежда има. Но промяната  трябва да я поискаме ние, избирателите. А как?  Като отидем да гласуваме, естествено. Както е казал неотдавна един от ранните съветници на българската демокрация: „Не сте закрепостени за тези политици. Ако не стават, изритайте негодниците и изберете други. Ако и те не стават, изберете други…”   Иначе пропадането ще продължи, а спиралата надолу дъно няма. Затова да гласуваме със сърце и разум!

Какви според Вас са проблемите в образованието? В каква посока трябва да се развива то?

Живеем в информационен свят, в който трупането на знание е крайно недостатъчно. Училището трябва да се развива в посока създаване на умения. Учениците ще усвояват умения, опит, знание под формата на „ ситуация”, с практика, без задължителни елементи. Всичко ще бъде по – индивидуално и насочено към интересите на всеки. Учителят ще мотивира, насочва, предизвиква.

Кои са най – важните приоритети за Пернишка област, с решаването на които трябва да започне едно бъдещо управление на БСП?

Генералната стратегическа цел на едно бъдещо управление на БСП трябва да бъде  съживяване на икономиката , а нейните подцели трябва да са създаване на предприятия с държавно участие, привличане на нови инвеститори, както и увеличаване доходите на населението и осигуряване на повече работни места. Не трябва да забравяме главното – да осигурим по- добри условия за достоен живот на всеки български гражданин.

Имате ли личен девиз, с който да отправите послание към избирателите на левицата?

Моят девиз, с който влизам в политическата битка,  е : „ Аз съм една от Вас”.