Борис Цветков: Трябва да се наложи таван на цените, за да оцелее обикновеният българския гражданин

Мар 12, 2023 ПЕРНИК Новини Избори 0 670

12.03.2023 г.

„България спаси приготвяните за изгаряне над 48 хил. български евреи. Но на днешната дата, обаче, е хубаво да си спомним и съдбата на останалите 11 343 наши сънародници от Беломорска Тракия, от Македония и Пирот, които по споразумението, което монархофашистката власт на  България е сключила –  с българска организация, с български вагони на БДЖ, български граждани са закарани до Лом, а след това и до Треблинка, където жени, деца, българи, са били изгорени. Това е доказателство какъв е бил режимът България.“ Това заяви водачът на пернишката листа на „БСП за България“ Борис Цветков и определи като недопустими твърденията, че в България не е имало фашизъм. 

В ефира на БСТВ Цветков посочи, че 14 МИР Перник избира четири народни представители: „Допусна се в 48-ото Народно събрание това да са хора, трима от които гласуваха за първата ескадрила самолети, гласуваха и за втората ескадрила самолети – едните ги платихме авансово с нашите пари, вторите ще ги плащат моите, вашите деца, внуците ни и т.н. Те гласуваха и за оръжия за Украйна – подаръци едни славяни да убиват други, за удоволствието на американците и на военнопромишлените им комплекси. А четвъртият депутат, който беше избран от Перник, и който се прави на русофил и на левеещ, се оказа поддръжник на Луков и счита, че Луковият марш не бил фашистки. Двама от тези народни представители от Перник са от ГЕРБ, един е от „Продължаваме промяната“, а последният – от „Възраждане“, каза Борис Цветков и изрази надежда това да се промени на предстоящите избори на 2-ри април.

Той посочи, че на практика българите вече плащат войната, резултат от която е инфлацията и покачването на цените на стоките. Социалистът заяви, че докато е била в правителството, левицата е била спирачка на войнолюбците да изпращат оръжие за Украйна. Той припомни още, че въпреки сложната политическа ситуация и фрагментирания парламент, БСП са успели да постигнат безплатните детски градини, помощи за учениците, семействата, увеличаване на майчинството.

„Ние настоявахме да се актуализират и преизчислят пенсиите, настоявахме да се приеме бюджет, който да даде възможност социалните плащания да бъдат обезпечени, да се вдигне минималната работната заплата. За всички тези неща какво беше поведението на т.нар. „десница“ в нейното многообразие – казваха „Няма да се гласува, защото това ще фалира държавата“ – значи милиарди за самолети и за Украйна пари има веднага, а за обикновения човек – няма“, допълни социалистът. 

Той посочи, че част от политиките, за които БСП са се борили, не са били приети да се осъществят веднага, като например безплатните учебници, които ще са факт от следващия септември, а също и минималната работна заплата, за която БСП се пребори да бъде 50% от средната, но това ще се случи едва от следващия 1 януари: „Когато е за обикновения човек или не се приема, или се приема – но от утре, а когато е да се обслужат големите корпорации и големите европейски икономики и държави, България е съгласна и винаги става навреме и веднага“, отбеляза Цветков. 

Той коментира и проверките на служебното правителство, които са насочени не към големите вериги, а към малкия бизнес: „Държавата е притисната от чужди посолства да не правят никакви проверки на големите търговски вериги, а това убива бизнесът на нашият обикновен производител. Ние се грижим за хората на труда, за пенсионерите, за семействата, но защо да не се погрижим и за изкарващия със собствения си труд частник, когато той е обект на такъв натиск?“, попита социалистът.

Борис Цветков посочи, че трябва да се даде глътка въздух на гражданите, за да могат да оцелеят, като се наложи таван на цените – така, както правят редица европейски държави. „Макрон прозря, че трябва да даде тази глътка въздух на обикновения френски работник, за да оцелее. Тук не знам кога ще се осъзнае това, че народът трябва да бъде спасен да оцелее с тези увеличени цени на лекарства, ток, вода, на обикновени храни. Ако не се отпусне примката на гушата на българския гражданин, ще се наложи по трудния начин самозабравилите се управляващи да разберат, че не могат да обслужват повече десните интереси“, заяви водачът на листата на „БСП за България“ в Перник.