Социалисти от област Перник взеха участие в откриването на паметна плоча на младши лейтенант Георги Стоименов

Апр 22, 2023 ПЕРНИК Новини БСП 0 773

22.04.2023 г.

Днес, 22.04.2023 г., Борис Цветков, член на НС на БСП и организатор за Пернишка област, Георги Георгиев - председателят на БСП-Радомир и на групата общински съветници на БСП и Димитър Раински, член на ИБ на БСП-Радомир и родственик на героите, участваха в тържествения митинг-поклонение и откриване на Паметна плоча на Георги Стоименов в местността „Егреците”, с. Стефаново, община Радомир.

Младши лейтенант Георги Стоименов е граничар, който заедно с Асен Илиев и Стоил Косовски и другарите си, ликвидират вражеска диверсионна група при връх Сарабурун, община Любимец, където тримата от тях са убити, а други ранени, докато защитават държавната граница.

Престрелката край връх Сарабурун се смята за най-тежкото стълкновение  в историята на Гранични войски. Паметник на тримата загинали български граничари е издигнат в село Вълче поле. На Косовски и Илиев са издигнати паметници и в родните им места.

Инициативата за поставяне на възпоменателен знак в памет и на Георги Стоименов е на клуб "Мл. лейтенант Вергил Ваклинов"- Кюстендил, който и финансира начинанието. Подкрепа са оказали още Клуб "Граничар" към столичната организация на СОСЗР, дружество "Лейт. Младен Калеев" - София и община Радомир.

Паметната плоча на Георги Стоименов е монтирана до чешмата в махала "Егреците" в радомирското село Стефаново, където е живял граничарят. На откриването присъстваха още представители на СОСЗР и на клубовете на на граничарите в Кюстендил и София, както и десетки жители на селото и над двеста гости от общините Радомир, Кюстендил, Перник и столицата.