Ерик Рангелов: Перник се нуждае от визия за развитие

Общината може да си осигури сериозен финансов потенциал от европейските програми, убеден е кандидатът на БСП за кмет

ЕРИК РАНГЕЛОВ е завършил средно образование в Първа гимназия "Христо Смирненски" в Перник. Има магистратура по международни икономически отношения от Висшия икономически институт в Прага, Чехия, и магистърска степен по бизнес администрация от университета НОВА във Флорида, САЩ. Работил е повече от 10 години в Токио и Лондон като анализатор - стратегически консултант в третата по големина японска инвестиционна банка "НИККО". Бил е директор "Облигационни заеми в нововъзникващи пазари" и директор "Собствени инвестиции" в същата банка. Като изп. директор на Социалноинвестиционния фонд към МТСП е съдействал за реализацията на няколко социални проекта на територията на област Перник, финансирани със заем от Световната банка. В групата "Токуда" - България е директор "Планиране и инвестиции", отговарящ за развитието на медицинската й дейност в България и Европа. През 2009 г. е кандидат за евродепутат с листата на БСП. В момента е сътрудник на народния представител от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Корнелия Нинова.

"Важното е кметът да има социална чувствителност към проблемите на хората, да има качествата и желанието да намира най-добрия начин за решаването им"

- Г-н Рангелов, какво ви провокира да се кандидатирате за кмет на Перник?
- В пернишката партийна организация имаше няколко номинации за кмет на Перник и всеки кандидат беше достоен да седне на кметския стол и да води града към добри дела. Една от основните причини моята кандидатура да бъде одобрена, бе разбирането, което споделям, че общината е в изключително лошо финансово положение и познанията във финансовата област биха били изключително полезни. Аргументите на социалистите бяха, че имам сериозен управленски опит в областта на финансите. По време на професионалната ми реализация се запознах с различни култури и модели на развитие на обществото, живях в тях и това е може би пресечната точка, която се търси, за да се справя с проблемите на Перник. Не е тайна, че през годините съм работил изключително в сферата на инвестициите и финансите, в проекти по публично-частното партньорство и с опита си мога да реализирам познанията си в общината. Това бяха доводите, за да се издигне моята кандидатура от БСП за кмет на Перник.
- Очаквате ли подкрепа от други партии и коалиции? Вие не сте член на БСП, но винаги сте декларирали, че сте с леви убеждения.
- Да, очаквам. БСП винаги е заявявала, че е партия, която търси широка коалиция в лявото и лявоцентристкото пространство. Кметът на едно населено място във всички случаи трябва да търси възможности за подкрепа от партиите и гражданските организации, които милеят за настоящето и бъдещето на своите съграждани. Нужно е в името на добруването на града ни да се тушират идеологическите противоборства и да се търси съгласие и диалог за пътя, по който ще върви и ще се развива общината.
Вярно е, че в момента ни управлява правителство, което е враждебно настроено към БСП. И то определя до голяма степен правилата, свързани с макрорамката и финансовите параметри. Общината, каквато и да е тя, с какъвто и да е кмет, трябва да се съобразява с тях и да ги спазва.
Не бива да се прекалява с говоренето за ляво и дясно, защото има опасност да изпаднем в популизъм. Едва ли има жители на града и общината, които да не искат добре поддържани и ремонтирани пътища и канализация, благоустроени улици, повече паркове, поддържани детски площадки. Важното е кметът да има социална чувствителност към проблемите на хората, да има качествата и желанието да намира най-добрия начин за решаването им.
- Община Перник има задлъжнялост от около 25 млн. лв. Как ще преодолеете дълга, натрупан от последните двама кметове?
- Чух това като обща информация. Все още не знам за какво са похарчени тези пари. Възможно е те да са взети по целесъобразност. Възможно е да имат различни срокове на погасяване. Възможно е да са били заеми - безлихвени или с ниски лихви, и т.н. Ако перничани ми гласуват доверие и ме изберат за свой кмет, първото, което ще направя, е да поискам цялостен одит на общината. Само по този начин може да бъде оценена истинската задлъжнялост и да стане ясно какво означава тя към днешния ден. Ще поискам ревизия на финансите на общинските дружества, които трябва да работят в условия на пазарна икономика.
Не смятам, че Перник е бедна община. Убеден съм, че могат да се търсят допълнителни средства в работата по европейските проекти. Одобрявам предложението на социалистите възнагражденията на бъдещите общински съветници да бъдат намалени до размера на една минимална работна заплата. След като ще се правят икономии, редно е съветниците първи да дадат пример. В момента възнагражденията им надхвърлят 1100 лв.
- Каква е рецептата за излизането на общината от финансовата криза?
- Трябва да се промени философията за приходите и разходването на общинския бюджет. Парите от европейските програми тръгнаха от предприсъединителните фондове, след това и от първия програмен период. Това са допълнителни средства, които в действителност са вторият бюджет на общината. Уточнявам, че това не са средства, за които да си кажем, че може да кандидатстваме, може и да не кандидатстваме. Убеден съм, че в Пернишка община трябва да бъде създадена специална организация за кандидатстване по всяка европейска програма, която предоставя възможност на общината или нейни дружества, или нейни формирования, за допълнителни финанси. Това е единственият източник към делегирания бюджет, определен от държавата. Вероятно ще се окажем на терена на политическите противоречия доколко един кмет е толериран или неподкрепян от държавата, но допускам, че въпреки подобна намеса и отношение, общината може да си осигури сериозен финансов потенциал за своето развитие от европейските програми.
От особена важност е развитието на публично-частното партньорство с местния бизнес. Логично е община Пеирник да се интегрира със съседните общини, каквито са Благоевград, Кюстендил и най-вече София. Като пътуваш по света и опознаеш големите столици, става ясно, че огромна част от периферията около тях са бивши градчета и селца, които постепенно с урбанизацията, с миграцията на населението са се присъединили към големия град. Ще дам за пример южен Лондон, който е интегрирал малките населени места под Темза и т.н.
- Един от най-големите проблеми на перничани е безработицата. Със закриването на старите и традиционни за града промишлени предприятия много хора останаха без препитание.
- Общината има малко възможности да създава работни места директно. Тя може да създава директно работни места, само ако раздува щата си, което не е желателно. Общината трябва да съживи и да енергизира общинските предприятия и да създаде добри условия за нови работни места. Това обаче не решава въпроса с безработицата в града. Основната възможност за решаването на проблема е местният бизнес. Именно условията, които създава общината, трябва да предизвиква частните фирми да строят, да развиват нови производства.
Общината трябва да развива публично-частното партньорство, където наистина може директно, заедно с бизнеса да създава работни места и да способства за повишаване на заетостта. Нужно е да се привличат чуждестранни инвеститори. За това е необходимо местната власт и дори конкретно кметът и неговият екип да имат широко отворени очи към външния свят.
- Казвате, че Перник се нуждае от цялостна визия за развитие. Бихте ли споделили идеите си в тази насока?
- Нужно е да се тръгне по нов път, за да може Перник да стане уютен и удобен за живеене. Много може да се направи с вече утвърдени традиции в общината, какъвто е Международният фестивал за маскарадните игри. Изявата трябва да стане притегателна за повече туристи и да носи пари в общинската хазна.
Общинската администрация е необходимо да се преобрази и да обслужва максимално бързо и внимателно гражданите. Перничани трябва да почувстват, че това е тяхната община и в нея ще намерят помощ. Услугите не бива да са разпръснати, а компактни. Перник има огромен ресурс от специалисти, който трябва да се използва. Много от тях работят в София, но може да бъдат привлечени да се върнат.
Общината има огромен ресурс от минерални води и земеделски земи, които не се използват както трябва.
- Имате впечатляваща биография. Работили сте дълго време извън България, в реномирани фирми. Какво ви накара да се върнете тук?
- През 2005 г., в края на август, тогавашният социален министър Емилия Масларова, с която се срещнахме в Прага, където работех, ме покани да оглавя Социалноинвестиционния фонд. Това съвпадна с моето отдавнашно тежнение да се върна в родината, за да бъда близко до своите родители.